Grillowane udka z kurczaka w miodowej marynacie
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 szczypty
2 szczypty
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy i dobrze osuszamy.
Krok 2
Do miski wlewamy olej, sos sojowy, dodajemy przyprawy i miód. Wszystko dobrze mieszamy.
Krok 3
Powstałą marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy do zamarynowania na 2-3 godziny.
Krok 4
Po tym czasie kurczaka zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy na grillu ok 30-40 min sprawdzając czy jest miękki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej