Grzanki z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

96

1527 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3091 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki pokrój w bardzo drobną kostkę.

Grzanki z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Tuńczyka odcedź i pomieszaj z papryką, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Trochę papryki i pietruszki odłóż do dekoracji.

Grzanki z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Bagietkę pokrój na małe kromki i posmaruj Ramą. Zapiecz w piekarniku, aby powstały grzanki.

Grzanki z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Każdą grzankę natrzyj delikatnie ząbkiem czosnku i nałóż pastę z tuńczyka.

Grzanki z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe grzanki udekoruj pozostałą papryką i pietruszką.

Grzanki z tuńczykiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby pasta nabrała bardziej wyraźnego smaku, możesz dodać kilka kropel sosu Tabasco.

4

Opinie o przepisie

  • Darek Kal

    Darek Kal

    Zarąbiste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Białobrzeska

    Jola Białobrzeska

    świetna przystawka, u mnie stały punkt na przyjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak

    świetne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bednarska

    Magdalena Bednarska

    Pyyyychota!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z tuńczykiemGrzanki z tuńczykiem

Zainspiruj się hiszpańską kuchnią i wypróbuj nasz przepis na wyśmienite tapas z chrupiącą papryką i delikatnym tuńczykiem. Jeśli znudziły ci się kanapki z serem, szynką i pomidorem, daj się uwieść tej przekąsce pochodzącej z kraju torreadorów. Tapas świetnie sprawdzą się na imprezie ze znajomymi. Będą smaczną alternatywą dla koreczków i słonych paluszków. W prostych daniach szczególnie ważne są dobrej jakości składniki. W tym przepisie zwróć więc uwagę na świeżość warzyw i pieczywa. Wybierz również dobrej jakości rybę, gdyż będzie ona stanowić bazę pasty. Pamiętaj żeby przed nałożeniem farszu natrzeć chleb ząbkiem czosnku, a w ten sposób dodasz tej pysznej przekąsce dodatkowego smaku. Gotowe tapas udekoruj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz aromatyczną pietruszką, która podkręci ich smak oraz kolor.