Gulasz cygański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

496 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w paski i podsmaż na gorącym oleju przez 10-15 minut. Posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i lekko oprósz mąką.

Gulasz cygański - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, tak by przykryła mięso i dodaj bulionetkę Knorr.

Gulasz cygański - Krok 2

Krok 3

Drobno pokrój cebule, marchew i surowe papryki. Dodaj do mięsa, po czym uduś, aby wszystko stało się miękkie.

Gulasz cygański - Krok 3

Krok 4

Dodaj kukurydzę oraz fasolę i dopraw całość szczyptą bazylii, pieprzem. Na koniec posyp gulasz natką pietruszki.

Gulasz cygański - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Karcz

    Katarzyna Karcz , 13.05.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz  Majchrzak

    mariusz Majchrzak , 11.05.2016

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 09.05.2016

    Nie rozumiem po co te gotowce takie jak przyprawy knorr i bulionetka knorr. Nie umiecie samemu zrobic wywaru i odpowiednio doprawicz, czy też płacą Wam za reklamowanie knorra?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gregorczyk

    Krystyna Gregorczyk , 08.05.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz z dziczyzny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cygańskiGulasz cygański

Gulasz cygański z dużą ilością warzyw i soczystym mięsem drobiowym to propozycja na smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowuje się go dość szybko i można urozmaicać lub zamieniać wchodzące w jego skład warzywa w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Kawałki kurczaka podsmaża się z przyprawami, a następnie zalewa bulionem i dusi z dodatkiem pokrojonych warzyw – marchewki, zielonej papryki i cebuli, a po jakimś czasie również kukurydzy z puszki i czerwonej fasoli. Całość przyprawia się bazylią i pieprzem oraz posypuje natką pietruszki. Potrawa dobrze komponuje się z kawałkiem chrupiącego pieczywa, ale możesz ją też serwować z ryżem, kaszą jaglaną bądź ziemniakami. Będzie świetnie smakować również z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jest bardzo uniwersalna i serwowana z różnymi dodatkami sprawdzi się jako pyszny obiad, także w pracy, lub ciepła kolacja. Jeśli lubisz bardziej pikantne jedzenie, dodaj do gulaszu odrobinę chili, pieprz ziołowy lub czosnek. Sprawdź, jak przygotować to jednogarnkowe danie. Zapoznaj się przepisem.