Gulasz cygański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

493 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0 szczypt

0

0

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w paski i podsmaż na gorącym oleju przez 10-15 minut. Posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i lekko oprósz mąką.

Gulasz cygański - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, tak by przykryła mięso i dodaj bulionetkę Knorr.

Gulasz cygański - Krok 2

Krok 3

Drobno pokrój cebule, marchew i surowe papryki. Dodaj do mięsa, po czym uduś, aby wszystko stało się miękkie.

Gulasz cygański - Krok 3

Krok 4

Dodaj kukurydzę oraz fasolę i dopraw całość szczyptą bazylii, pieprzem. Na koniec posyp gulasz natką pietruszki.

Gulasz cygański - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Karcz

    Katarzyna Karcz

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz  Majchrzak

    mariusz Majchrzak

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    Nie rozumiem po co te gotowce takie jak przyprawy knorr i bulionetka knorr. Nie umiecie samemu zrobic wywaru i odpowiednio doprawicz, czy też płacą Wam za reklamowanie knorra?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gregorczyk

    Krystyna Gregorczyk

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cygańskiGulasz cygański

Gulasz cygański z dużą ilością warzyw i soczystym mięsem drobiowym to propozycja na smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowuje się go dość szybko i można urozmaicać lub zamieniać wchodzące w jego skład warzywa w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Kawałki kurczaka podsmaża się z przyprawami, a następnie zalewa bulionem i dusi z dodatkiem pokrojonych warzyw – marchewki, zielonej papryki i cebuli, a po jakimś czasie również kukurydzy z puszki i czerwonej fasoli. Całość przyprawia się bazylią i pieprzem oraz posypuje natką pietruszki. Potrawa dobrze komponuje się z kawałkiem chrupiącego pieczywa, ale możesz ją też serwować z ryżem, kaszą jaglaną bądź ziemniakami. Będzie świetnie smakować również z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jest bardzo uniwersalna i serwowana z różnymi dodatkami sprawdzi się jako pyszny obiad, także w pracy, lub ciepła kolacja. Jeśli lubisz bardziej pikantne jedzenie, dodaj do gulaszu odrobinę chili, pieprz ziołowy lub czosnek. Sprawdź, jak przygotować to jednogarnkowe danie. Zapoznaj się przepisem.