Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

1581 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1542 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 puszki

1 puszka

400 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce, dodaj i smaż w garnku, aż cebula będzie miękka.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli wraz z liściem laurowym, kminem rzymskim, kolendrą i garam masalą. Smaż przez około 4-5 minut, następnie dodaj pomidory.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dolej mleko kokosowe i 400 mililitrów wody. Następnie dodaj kostkę Knorr.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z pieczywem. Możesz posypać świeżą kolendrą.

Indyjska zupa pomidorowa - VIDEO - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • fiona kp

    fiona kp

    Dla wszystkich którzy kochają pomidorową i imbir i kumin. Dla mnie pyszności...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wachoń

    Joanna Wachoń

    Zupa jest po prostu obłędna...aromatyczna, pikantna, pełna smaków...pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elżbieta achramowicz

    elżbieta achramowicz

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Swoboda-Jaworska

    Iwona Swoboda-Jaworska

    Dla mnie rewelacja.. Z nutą orientu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Bartosik

    Roman Bartosik

    dobre, ale nie lubię imbiru

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska zupa pomidorowa - VIDEOIndyjska zupa pomidorowa - VIDEO

Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast śmietany dodaj do niej mleko kokosowe i serwuj gorącą! Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Warto jednak od czasu do czasu podać ją w nieco innej wersji – ze szczyptą pikanterii i dodatkiem typowych dla kuchni indyjskiej przypraw. Kolendra, chili, kmin rzymski, świeży imbir i garam masala zmienią pospolitą pomidorówkę w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Do przyrządzenia zupy zamiast pomidorów z puszki możesz oczywiście użyć świeżych. Pamiętaj jednak, by najpierw sparzyć je i obrać ze skórki. Indyjską zupę pomidorową podawaj z chlebem lub z dodatkiem długoziarnistego ryżu. Ugotuj go w osobnym garnku, a do wody – oprócz soli – dorzuć odrobinę curry. Gotowe danie udekoruj listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Jeśli nie masz kolendry, użyj pietruszki.