Nadziewane jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

8 sztuk

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.

Nadziewane jabłka - Krok 1

Krok 2

Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.

Nadziewane jabłka - Krok 2

Krok 3

Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.

Nadziewane jabłka - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.

Nadziewane jabłka - Krok 4

Krok 5

Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Nadziewane jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane jabłkaNadziewane jabłka

Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do potraw pieczonych, ale też jako nadzienie lub składnik sosu. Są znakomite również w roli głównej, przygotowane z wytrawnym farszem z mięsa mielonego. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu podania drobiu, koniecznie wypróbuj nadziewane jabłka. Wydrążone owoce, skropione cytryną, nadziej farszem mięsnym z dodatkiem cebuli, natki pietruszki, kawałków jabłka i śmietany kremówki. Aby danie było wyraziste, dodaj też przyprawy, np. majeranek lub tymianek. Całość dopełnij żółtym serem pokrojonym w kostkę. Po upieczeniu nadziewane jabłka będą miały delikatny miąższ, dość pikantne wnętrze i apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako dodatek lub główny punkt obiadu. Dobrze skomponują się z nimi zarówno ziemniaczane purée, jak i wytrawne kopytka, które polejesz wytopionym z owoców i mięsa wywarem. Nadziewane jabłka podawaj razem z kapustą kiszoną lub startą marchewką. Przyrządź je na podstawie tego sprawdzonego przepisu.