Jabłka pod kołderką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

111

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 dekagramów

10 dekagramów

5 sztuk

7 łyżeczek

7 łyżek

ciasto:

4 łyżki

2 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem.

Krok 2

Rodzynki umyć i osączyć.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować Kasią, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, nałożyć Kasię i zapiekać około 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Krok 4

Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąką, cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Krok 5

Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min. do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Krok 6

Podawać na ciepło, można posypać jeszcze cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka pod kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej