Jabłka w falach Dunaju

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

6 sztuk

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżeczki

null gramów

krem:

1 sztuka

0.5 litra

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

polewa:

0.5 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianą z białek.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części.

Krok 3

Jedną część przełożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.

Krok 4

Na wierzch rozłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka.

Krok 5

Do piekarnika.

Krok 6

Po upieczeniu i wystygnięciu zrobić krem.

Krok 7

Z mleka, mąki, cukru ugotować budyń, po wystygnięciu stopniowo dodawać do utartej Kasi i nałożyć na ciasto.

Krok 8

Rozpuścić składniki polewy w garnku, gdy będzie tężeć, ozdobić ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w falach Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej