
Składniki
12 sztuk
1 szklanka
4 sztuki
2 sztuki
2 pęczki
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
0.7 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż ryż na 3 łyżkach oliwy. Następnie zalej go wodą oraz winem i ugotuj do miękkości.
Krok 2
Na 5 łyżkach oliwy podduś posiekany czosnek i szpinak, zagęść suszoną papryką. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Z reszty oliwy, koperek, soku z cytryny i szczypty soli zmiksuj sos.
Krok 4
Ugotowany ryż wymieszaj ze szpinakiem i nafaszeruj kalmary. Ułóż w naczyniu i zalej sosem.
Krok 5
Duś przez około 30 minut. Przechowuj w marynacie.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej