Kanapki wegetariańskie: przepis z wege kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem”

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

100 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła umyj, osusz i posiekaj.

Krok 2

Boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Rozgrzej dużą patelnię grillową i zacznij smażyć boczniaki. Gotowe przełóż do miski

Krok 3

Następnie na tej samej patelni usmaż kawałki roślinnego kurczaka i gotowe przełóż do boczników,

Krok 4

Teraz zamarynuj boczniaki z Chickened Out Chunks póki są jeszcze gorące. Dodaj olej, dopraw solą oraz pieprzem, ketchupem i przyprawą harissa. Otrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj.

Krok 5

Rozetnij wzdłuż bułeczki i podgrzej je na parze. Ciepłe posmaruj majonezem i połóż Chickened Out Chunks z boczniakami. Posyp rozkruszoną w dłoniach Wegańska alternatywa sera solankowego, prażoną cebulką i ziołami. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz ostrych dań zamień harissę na pastę z słodkiej papryki

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem”Kanapka z grillowanym roślinnym „kurczakiem”

Czy kanapka może być nowoczesnym i oryginalnym daniem? Z pewnością wielu z was odpowie, że nie. Cóż to bowiem za danie składające się z pieczywa i kilku dodatków. Nasz dzisiejszy przepis na kanapkę z grillowanym wegańskim roślinnym kurczakiem zdecydowanie przeczy tej tezie. Jest to potrawa, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, szukającym przepisów nietuzinkowych, prostych i szybkich. Spróbujcie! Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i poświęcić 20 minut na przygotowanie tej pysznej wegańskiej kanapki z roślinnym kurczakiem.

Dla kogo?

Kanapka wegańska z grillowanym roślinnym kurczakiem jest odpowiedzią na kulinarne preferencje zarówno miłośników mięsa, jak i tych z was, dla których kuchnia roślinna stanowi podstawę codziennej diety.

Na jaką okazję?

Kanapka z grillowanym wegańskim kurczakiem to świetna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy lunch zabierany do pracy. Nie zapomnijcie o niej także w porze kolacji, gdy szukacie pomysłu na pyszne i oryginalne danie.

Czy wiesz, że?

Boczniaki, wykorzystywane w przepisie na kanapkę wege z roślinnym kurczakiem, są grzybami rosnącymi na martwym drewnie drzew liściastych. Można je łatwo wyhodować w warunkach domowych, kupując specjalnie przygotowane podłoże wraz z grzybnią.

Dla urozmaicenia:

Dla osób preferujących łagodniejsze smaki mamy radę, aby pastę harissa zamienić na wersję ze słodkiej papryki – z nią kanapka z grillowanym wegańskim kurczakiem również będzie pysznie smakować.