
Składniki
400 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.
Krok 2
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.
Krok 3
Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.
Krok 4
Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.
Dobra rada:
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kebab z grilla
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab, wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak danie. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry. Kebab z grilla podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.