Krewetki w maśle czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w maśle czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

841 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

675 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Dub

    Krystyna Dub , 21.01.2021

    Czy mrożone krewetki rozmrozić ,czy smażyć zamrożone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 16.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wybański

    Andrzej Wybański , 21.10.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w maśle czosnkowymKrewetki w maśle czosnkowym

Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być najsmaczniejsza. Dzięki niej można poczuć prawdziwy smak krewetek – jędrnych i delikatnych. Krewetki w maśle czosnkowym to świetna propozycja na wykwintną przystawkę lub na romantyczną kolację we dwoje. Wbrew pozorom krewetki nie są trudne do przygotowania, nie musisz się już ich więcej obawiać. Śmiało używaj ich w swojej kuchni. Aby stworzyć to proste wystarczy utrzeć w moździerzu papryczkę chili. To z nią i z czosnkiem smażyć się będą owoce morza. Podsmażaj je krótko na maśle lub dobrej oliwie z oliwek, aż nabiorą kolorów. Zbyt długi proces obróbki termicznej, sprawi, ze staną się gumowate i suche. Warto skropić je sokiem z cytryny, dla przełamania smaku. Tak przygotowane krewetki mogą stać się składnikiem sałatek lub aromatycznego risotto. Jednak zjadane same, ze świeżą chrupiącą bagietką i lampką białego wina, przyniosą chyba największe kulinarne doznania.