Krewetki w maśle czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

803 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

629 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1938 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Dopraw Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Wybański

    Andrzej Wybański, 21.10.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w maśle czosnkowymKrewetki w maśle czosnkowym

Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być najsmaczniejsza. Dzięki niej można poczuć prawdziwy smak krewetek – jędrnych i delikatnych. Krewetki w maśle czosnkowym to świetna propozycja na wykwintną przystawkę lub na romantyczną kolację we dwoje. Wbrew pozorom krewetki nie są trudne do przygotowania, nie musisz się już ich więcej obawiać. Śmiało używaj ich w swojej kuchni. Aby stworzyć to proste wystarczy utrzeć w moździerzu papryczkę chili. To z nią i z czosnkiem smażyć się będą owoce morza. Podsmażaj je krótko na maśle lub dobrej oliwie z oliwek, aż nabiorą kolorów. Zbyt długi proces obróbki termicznej, sprawi, ze staną się gumowate i suche. Warto skropić je sokiem z cytryny, dla przełamania smaku. Tak przygotowane krewetki mogą stać się składnikiem sałatek lub aromatycznego risotto. Jednak zjadane same, ze świeżą chrupiącą bagietką i lampką białego wina, przyniosą chyba największe kulinarne doznania.