Składniki
500 gramów
4 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.
Krok 3
Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Krewetki w maśle czosnkowym
Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być najsmaczniejsza. Dzięki niej można poczuć prawdziwy smak krewetek – jędrnych i delikatnych. Krewetki w maśle czosnkowym to świetna propozycja na wykwintną przystawkę lub na romantyczną kolację we dwoje. Wbrew pozorom krewetki nie są trudne do przygotowania, nie musisz się już ich więcej obawiać. Śmiało używaj ich w swojej kuchni. Aby stworzyć to proste wystarczy utrzeć w moździerzu papryczkę chili. To z nią i z czosnkiem smażyć się będą owoce morza. Podsmażaj je krótko na maśle lub dobrej oliwie z oliwek, aż nabiorą kolorów. Zbyt długi proces obróbki termicznej, sprawi, ze staną się gumowate i suche. Warto skropić je sokiem z cytryny, dla przełamania smaku. Tak przygotowane krewetki mogą stać się składnikiem sałatek lub aromatycznego risotto. Jednak zjadane same, ze świeżą chrupiącą bagietką i lampką białego wina, przyniosą chyba największe kulinarne doznania.