Krewetki na maśle - z czosnkiem, smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Krewetki w maśle czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

heart
968 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

922 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki mrożone możesz zalać mlekiem i w ten sposób je rozmrażać.

9

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 10.08.2022

    Takie krewetki to klasyk u nas w domu. Mogłabym je jeść na okrągło. Jedyna zmiana, że zamiast natki dodaję kolendrę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr

    Piotr , 17.02.2022

    potrzebne są aż 4 główki czosnku czy 4 ząbki czosnku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Dub

    Krystyna Dub , 21.01.2021

    Czy mrożone krewetki rozmrozić ,czy smażyć zamrożone?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 16.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wybański

    Andrzej Wybański , 21.10.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w maśle czosnkowymKrewetki w maśle czosnkowym

Z udziałem krewetek można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Mięso krewetek doskonale chłonie wszelkie marynaty oraz przyprawy. Delikatna konsystencja mięsa o subtelnym smaku świetnie wypada w towarzystwie wyrazistych dodatków i przypraw. Tym razem jednak skupimy się na krewetkach na maśle w wersji solo, które odpowiednio doprawione smakują obłędnie, a jednocześnie nie tracą swoistego charakteru. Prezentujemy przepis na krewetki na maśle z czosnkiem i papryką chili, czyli kontrastową kompozycję łagodnych owoców morza z odrobiną pikanterii. Sok z cytryny nadaje potrawie wyjątkowego wyrazu, a natka pietruszki wieńczy danie, tworząc harmonijną kombinację smaków.

Dla kogo?

Krewetki smażone na maśle to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza. Dodatek czosnku oraz chili sprawi, że danie przypadnie do gustu osobom, które preferują wyrazisty smak potraw. Przygotowanie pysznej przekąski z krewetkami w roli głównej nie jest skomplikowane i trwa zaledwie 15 minut. To zadanie, któremu sprosta nawet amator kulinarny.

Na jaką okazję?

Krewetki z masłem i czosnkiem sprawdzą się idealnie jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia, a także jako przekąska podczas romantycznej kolacji we dwoje. Danie możesz także zaserwować swoim znajomym jako alternatywę dla typowych przekąsek na stole. Krewetki na maśle z czosnkiem to szybki i łatwy sposób na przygotowanie pysznej oraz atrakcyjnie wyglądającej na talerzu potrawy.

Czy wiesz, że?

Zbyt długi proces smażenia krewetek, sprawi, że staną się one gumowate, suche i żylaste w smaku. Najlepiej zdjąć je z patelni bezpośrednio po tym, gdy nabiorą kolorów. A co zrobić ze skorupkami krewetek? Na ich bazie możesz przygotować aromatyczną zupę lub sos.

Dla urozmaicenia:

Przepis na krewetki z czosnkiem smażone na maśle możesz modyfikować wedle uznania, by osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Zwolennikom pikantnych dań polecamy wypróbować krewetki na ostro, a fanom orientalnych doznań smakowych sugerujemy smażone krewetki w delikatnym curry.