Krewetki w maśle czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krewetki w maśle czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

817 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1996 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

4 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plasterki, papryczkę utrzyj w moździerzu. Pietruszkę posiekaj.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i papryczkę.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Wrzuć krewetki i smaż przez kilka minut, aż będą lekko różowe. Dodaj masło. Dopraw Przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Posyp natką pietruszki.

Krewetki w maśle czosnkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 16.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wybański

    Andrzej Wybański , 21.10.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w maśle czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hamburger à la gyros
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w maśle czosnkowymKrewetki w maśle czosnkowym

Choć z krewetkami można przyrządzać wiele ciekawych dań, ta najprostsza kompozycja wydaje się być najsmaczniejsza. Dzięki niej można poczuć prawdziwy smak krewetek – jędrnych i delikatnych. Krewetki w maśle czosnkowym to świetna propozycja na wykwintną przystawkę lub na romantyczną kolację we dwoje. Wbrew pozorom krewetki nie są trudne do przygotowania, nie musisz się już ich więcej obawiać. Śmiało używaj ich w swojej kuchni. Aby stworzyć to proste wystarczy utrzeć w moździerzu papryczkę chili. To z nią i z czosnkiem smażyć się będą owoce morza. Podsmażaj je krótko na maśle lub dobrej oliwie z oliwek, aż nabiorą kolorów. Zbyt długi proces obróbki termicznej, sprawi, ze staną się gumowate i suche. Warto skropić je sokiem z cytryny, dla przełamania smaku. Tak przygotowane krewetki mogą stać się składnikiem sałatek lub aromatycznego risotto. Jednak zjadane same, ze świeżą chrupiącą bagietką i lampką białego wina, przyniosą chyba największe kulinarne doznania.