Mini kanapki koktajlowe "Wyspa ufoludków"

- Krok 1Ogórka, pomidorki i sałatę umyj pod bieżącą wodą i osusz.
- Krok 2Kromki pieczywa posmaruj margaryną Rama.
- Krok 3Ułóż na kromce chleba sałatę oraz 4 plastry sera i szynki. Przykryj całość kolejną kromką. Kanapki pokrój w małe kwadraciki.
- Krok 4Ogórki pokrój wzdłuż nożem do warzyw, tworząc ozdobne wstążki. Każdą z nich nabij na wykałaczkę, a następnie wetknij w kanapkę. Udekoruj w ten sposób część kanapek. Resztę ozdób nabitymi na wykałaczkę pomidorkami koktajlowymi.

Mini kanapki koktajlowe "Wyspa ufoludków"
Mini kanapki koktajlowe „wyspa ufoludków” efektownie prezentują się na stole i są bardzo proste w przygotowaniu. Na początek zaopatrz się w pieczywo, najlepiej jasne, ale dobrze sprawdzi się również pełnoziarniste lub graham. Posmaruj chleb margaryną i ułóż na nim kilka plastrów szynki i żółtego sera oraz sałatę masłową. Przykryj je kolejną kromką i pokrój na niewielkie kostki. Część z nich udekoruj wstążką zrobioną z ogórka, a pozostałe pomidorkami koktajlowymi. Użyj do zamocowania warzyw niewielkich wykałaczek. Jeśli chcesz urozmaicić wygląd mini kanapek, dodatkowo nabij na nie również zielone oliwki lub bezpestkowe winogrona. Mini kanapki koktajlowe „wyspa ufoludków” będą jeszcze lepsze, jeśli podasz je z gęstym dipem – czosnkowym, paprykowym lub przyrządzonym na bazie suszonych pomidorów. Pasować będzie też majonez lub ketchup. Jeśli wolisz wersję bezmięsną, dodaj zamiast szynki grillowaną cukinię. Skorzystaj z przepisu na tę apetyczną przekąskę i przygotuj ją na najbliższe przyjęcie.