Ossobuco - gicz cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ossobuco - gicz cielęca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

3 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gicze cielęce umyj, osusz i oprósz odrobiną soli oraz czarnego pieprzu. Obsmaż je w garnku na rozgrzanej oliwie.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w piórka, marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Smaż całość przez chwilę, po czym dodaj przyprawy i posiekane zioła.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i dołóż do reszty składników w garnku. Następnie podlej całość czerwonym winem. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, po czym dolej szklankę wody i duś kolejne 40 minut - do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 200 mililitrami wody, dodaj do wywaru i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj jeszcze 5 minut.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniaczanym puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczona łopatka wieprzowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej