Ossobuco - gicz cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ossobuco - gicz cielęca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

5 sztuk

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

3 ziarna

5 ziaren

1 szczypta

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gicze cielęce umyj, osusz i oprósz odrobiną soli oraz czarnego pieprzu. Obsmaż je w garnku na rozgrzanej oliwie.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w piórka, marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Smaż całość przez chwilę, po czym dodaj przyprawy i posiekane zioła.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i dołóż do reszty składników w garnku. Następnie podlej całość czerwonym winem. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, po czym dolej szklankę wody i duś kolejne 40 minut - do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 3

Krok 4

Sos do pieczeni jasny Knorr wymieszaj z 200 mililitrami wody, dodaj do wywaru i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj jeszcze 5 minut.

Ossobuco - gicz cielęca - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniaczanym puree.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ossobuco - gicz cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej