Zupa z suszonych owoców z kluskami – wigilijna | Przepisy.pl pixel

Zupa z suszu owocowego z kluskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
116 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

40 dekagramów

1 szczypta

90 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone owoce opłucz dzień wcześniej i przez noc namocz w wodzie. Następnego dnia odlej wodę i zalej owoce świeżą tak, by były przykryte w całości.

Zupa z suszu owocowego z kluskami - Krok 1

Krok 2

Zagotuj je, po czym dodaj syrop buraczany, bulionetkę Knorr i pieprz.

Zupa z suszu owocowego z kluskami - Krok 2

Krok 3

Z mąki i jajek ugnieć ciasto.

Zupa z suszu owocowego z kluskami - Krok 3

Krok 4

Łyżeczką od herbaty wrzucaj kluski do gotującej się, osolonej wody. Gdy gotowe kluski zaczną wypływać na powierzchnię, odlej wodę.

Zupa z suszu owocowego z kluskami - Krok 4

Krok 5

Kluski dodaj do zupy z suszu owocowego. Słoninę rozpuść na patelni i również dodaj do zupy. Podawaj.

Zupa z suszu owocowego z kluskami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Domka

    Anna Domka , 21.12.2015

    wg mnie winien być bardzo dobry pomysł na zupę dnia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z suszu owocowego z kluskami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z suszu owocowego z kluskamiZupa z suszu owocowego z kluskami

Suszone owoce opłucz dzień wcześniej i przez noc namocz w wodzie. Następnego dnia odlej wodę i zalej owoce świeżą tak, by były przykryte w całości.