Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka obierz ze skóry, przekrój wzdłuż na cztery części. Wytnij nasiona, a następnie pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Czosnek posiekaj drobno, a liście mięty porwij na mniejsze kawałki.

Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - Krok 1

Krok 2

Ziarno kuminu upraż chwilę na suchej rozgrzanej patelni.

Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz pokrojonego ogórka, jogurt, czosnek oraz liście mięty. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj uprażone ziarno kuminu.

Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - Krok 3

Krok 4

Kromki pieczywa posmaruj margaryną. Na każdą kromkę nałóż porcję ogórkowej raity oraz odrobinę francuskiej musztardy, udekoruj listkami mięty i podawaj.

Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do raity możesz dodać pomidora - wystarczy pokroić go w jednakowej wielkości kostkę, usuwając wcześniej gniazdo nasienne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitąPełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą

Pełnoziarniste kanapki z musztardą francuską i ogórkową raitą to bardzo dobry sposób na delikatne w smaku, szybkie danie. Czym jest ratia? To bardzo popularny w Indiach dodatek do dań, łagodzący ich pikantny smak, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, mięty i ogórka, a doprawiony kuminem oraz chili. Przypomina nieco grecki sos tzataiki i często serwuje się go jako dip. Ogórek pokrój na drobne kawałki, usuwając z niego wcześniej nasiona i obierając go ze skórki. Jeśli chcesz, by raita miała inną, bardziej kremową konsystencję, zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach. Kumin upraż na patelni, by wydobyć z niego więcej aromatu i dopraw nim jogurt z pozostałymi składnikami. Dodaj także nieco soku z cytryny (pasować będzie również łagodniejsza limonka). Pełnoziarnistą bagietkę lub chleb posmaruj margaryną, dodaj nieco francuskiej musztardy i ogórkową raitę – najlepiej dobrze schłodzoną. Udekoruj każdą kanapkę listkiem mięty albo kolendry. Sprawdź, jak łatwo odmienić zwykłe pieczywo.