Pierniczek

- Krok 1Kasię utrzeć z cukrem, dodając żółtka, miód, 1 łyżkę zimnej wody, śmietanę, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę korzenną.
- Krok 2Ucierać.
- Krok 3Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Krok 4Następnie ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 5
- Krok 5Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny
Piernik to ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Wypiek ten jest na tyle uniwersalny, że możesz eksperymentować z dodawanymi do niego przyprawami i jego nadzieniem. Spróbuj podać go np. z dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi. Równie dobrze, jak wspomniane przetwory, sprawdzą się również kremy. Pamiętaj jednak, by upieczone ciasto wpierw przekroić i dopiero wtedy przełożyć przygotowaną wcześniej masą. Gotowy piernik bez żadnych dodatków bywa dość twardy. Dodatkowe składniki nadają mu miękkość i wilgotność. Niezbędnym komponentem tego wypieku jest miód – koniecznie dodaj do piernika również dużo przypraw. Najlepiej sprawdzą się mieszanki korzenne, zawierające goździki, kardamon i cynamon. Pasować będzie także lawenda spożywcza – dzięki niej ciasto nabierze oryginalnego smaku. Gotowy i wystudzony piernik możesz udekorować polewą, np. roztopioną czekoladą (mleczną lub gorzką) czy lukrem. Kawałki ciasta serwuj z niewielką ilością miodu. Sprawdź przepis na ten popularny i lubiany wypiek.