Pierniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

94

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodając żółtka, miód, 1 łyżkę zimnej wody, śmietanę, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę korzenną.

Krok 2

Ucierać.

Krok 3

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Krok 4

Następnie ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 5

Krok 5

Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczekPierniczek

Piernik to ciasto, które sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Wypiek ten jest na tyle uniwersalny, że możesz eksperymentować z dodawanymi do niego przyprawami i jego nadzieniem. Spróbuj podać go np. z dżemem malinowym lub powidłami śliwkowymi. Równie dobrze, jak wspomniane przetwory, sprawdzą się również kremy. Pamiętaj jednak, by upieczone ciasto wpierw przekroić i dopiero wtedy przełożyć przygotowaną wcześniej masą. Gotowy piernik bez żadnych dodatków bywa dość twardy. Dodatkowe składniki nadają mu miękkość i wilgotność. Niezbędnym komponentem tego wypieku jest miód – koniecznie dodaj do piernika również dużo przypraw. Najlepiej sprawdzą się mieszanki korzenne, zawierające goździki, kardamon i cynamon. Pasować będzie także lawenda spożywcza – dzięki niej ciasto nabierze oryginalnego smaku. Gotowy i wystudzony piernik możesz udekorować polewą, np. roztopioną czekoladą (mleczną lub gorzką) czy lukrem. Kawałki ciasta serwuj z niewielką ilością miodu. Sprawdź przepis na ten popularny i lubiany wypiek.