Pierniczki mojej teściowej

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

3 łyżki

1 opakowanie

2 szklanki

25 dekagramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier przepalić z ćwierć szklanki wody (ma być zabarwiony na brązowo, ale nie spalony).

Krok 2

Dodać miód i Kasię i wszystko razem zagotować.

Krok 3

Wlać do miski i poczekać, aż ostygnie.

Krok 4

Dodać pozostałe składniki bez jaj.

Krok 5

Na koniec dodać jaja oraz amoniak rozrobiony w odrobinie mleka lub śmietanki i wyrobić ciasto!

Krok 6

Pozostawić na kilka godzin lub do następnego dnia w chłodnym miejscu.

Krok 7

Z rozwałkowanego na około 0,5 cm ciasta wykrawać foremkami pierniki i piec w temperaturze około 180 st. C.

Krok 8

Po wystygnięciu udekorować według uznania lukrem i posypką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej