
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w szerokie (około 2 centymetrowe) paski i przełóż do miski.

Krok 2
Dodaj jogurt, przyprawę Knorr oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 3
W tym czasie przygotuj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze liście, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, cebulę w krążki tak, aby powstały pierścienie.

Krok 4
Wszystkie warzywa oraz sałatę przełóż do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu na 10 minut.

Krok 5
Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Powinno być soczyste w środku.

Krok 6
Warzywa odsącz z wody. Następnie przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek oraz pozostały sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i układaj na talerzach. Na wierzchu połóż kurczaka i polej sosem powstałym podczas smażenia. Natychmiast podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą
Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to popularny i częsty sposób na przyrządzenie tego mięsa. Spróbuj jednak wersji nieco zmodyfikowanej i zamiast polewać mięso sosem, użyj go jako marynaty, by kurczak nabrał bardziej wyrazistego smaku. Przyrządź sos na bazie jogurtu naturalnego, przypraw i dodaj nieco soku z cytryny. Odłóż na chwilę i zacznij przygotowywanie sałatki. Podziel na mniejsze części sałatę lodową, pokrój paprykę i cebulę. Włóż warzywa do lodowatej wody – dzięki temu możliwe będzie przełożenie do nich ciepłego mięsa i natychmiastowe podanie. Usmaż mięso, aż będzie złociste, miękkie i soczyste – wystarczy kilka minut na każdą ze stron. Połącz je z odsączonymi z wody warzywami, a następnie polej sosem powstałym w trakcie smażenia. Dobrym sposobem będzie także przygotowanie sosu czosnkowego na zimno. Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą to świetne rozwiązanie na letni obiad lub kolację. Podawaj z grzankami albo świeżą, chrupiącą bagietką. Przyrządź tę smaczną potrawę przy pomocy naszego przepisu.