Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - filet | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

sos:

1 puszka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź i odciśnij z namiaru wody. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i chili, dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj szpinak. Całość dopraw do smaku szczyptą gałki.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak odstaw na chwilę, gdy przestygnie dodaj pokruszony ser feta, posiekane suszone pomidory i wcześniej uprażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pierś z indyka pokrój w cienkie płaty, rozbij tłuczkiem umieszczając mięso pomiędzy dwiema foliami spożywczymi. Mięso oprósz z obu stron przyprawą do mięs Knorr.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na mięso ułóż odpowiednią warstwę farszu, całość zroluj i zawiń w folię aluminiową posmarowaną olejem. Dzięki posmarowaniu folii olejem mięso powinno się ładnie zarumienić i nie powinno przyklejać się do folii. Zawijając folię z obu stron uformuj z roladek kształtny walec. Mięso umieść w nagrzanym do 200*C piekarniku na około 20 – 25 minut.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie upewnij się, że mięso jest dopieczone, roladki pokrój w plastry grubości 1 cm i ułóż na pomidorowym sosie. Sos: Na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, posiekany czosnek, całość zalej puszką pomidorów pelatti i dodaj posiekane kapary. Wszystko razem gotuj przez około 3 minuty.

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos pomidorowy możesz doprawić go dodając jeden Fix Napoli - uprości to znacząco cały proces.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z indyka faszerowana szpinakiemPierś z indyka faszerowana szpinakiem

O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważamy za niekończącą się przygodę. Każde danie może odkryć przed kucharzem nowe produkty i smaki. Dziś udowodnimy, że pierś z indyka dzięki odpowiednim dodatkom nabiera temperamentu i wygląda jak milion dolarów.

Dla kogo?

Niespodzianki to Wasza specjalność? Podajcie bliskim roladę z piersi indyka ze szpinakiem, w której z każdym kęsem odnajdą kolejne smaki.

Na jaką okazję?

Odrobina finezji na co dzień. Kto powiedział, że połączenie mięsa i warzyw musi sprowadzać się do kotleta i surówki? Soczysty indyk faszerowany wzbogaci również świąteczny stół. Można podawać go na zimno jako domową wędlinę.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie macie wprawy i obawiacie się, że nadziewana rolada rozpadnie się podczas pieczenia, zwiążcie ją nitką.

Dla urozmaicenia:

Serwując pierś z indyka jako propozycję obiadową, podajcie je w towarzystwie sałatki z sezonowych warzyw z łagodnym dressingiem.