Ryż z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie serowym

z nutą wędzonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
1067 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta

Kurczak w sosie serowym - Krok 1

Krok 2

Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.

Kurczak w sosie serowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Kurczak w sosie serowym - Krok 3

Krok 4

Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.

Kurczak w sosie serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie serowymKurczak w sosie serowym

Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.