Kurczak w sosie serowym
z nutą wędzonki
łatwe
1101 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta

Krok 2
Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.

Krok 3
Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Krok 4
Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie serowym
Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.