Placek z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

47 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

600 gramów

1.5 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj śmietanę, sok i skórkę z cytryny.

Placek z czereśniami - Krok 1

Krok 2

Do powstałej masy ciągle mieszając wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Placek z czereśniami - Krok 2

Krok 3

Umyte czereśnie pozbaw ogonków. 15 przekrój na połówki i delikatnie usuń pestki. Z pozostałych możesz usunąć pestki za pomocą drylownicy.

Placek z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Okrągłą formę o wymiarach 24 cm posmaruj Kasią i posyp płatkami migdałowymi.

Placek z czereśniami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż wydrylowane owoce. Piecz 45 min w temp. 180 st.C.

Placek z czereśniami - Krok 5

Krok 6

Konfiturę brzoskwiniową podgrzej. Jeszcze gorące ciasto posmaruj konfiturą, udekoruj połówkami pozostałych czereśni i posyp płatkami migdałowymi.

Placek z czereśniami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej