Placek z czereśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

48 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

600 gramów

1.5 szklanki

200 gramów

1 szklanka

4 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj śmietanę, sok i skórkę z cytryny.

Placek z czereśniami - Krok 1

Krok 2

Do powstałej masy ciągle mieszając wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Placek z czereśniami - Krok 2

Krok 3

Umyte czereśnie pozbaw ogonków. 15 przekrój na połówki i delikatnie usuń pestki. Z pozostałych możesz usunąć pestki za pomocą drylownicy.

Placek z czereśniami - Krok 3

Krok 4

Okrągłą formę o wymiarach 24 cm posmaruj Kasią i posyp płatkami migdałowymi.

Placek z czereśniami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż wydrylowane owoce. Piecz 45 min w temp. 180 st.C.

Placek z czereśniami - Krok 5

Krok 6

Konfiturę brzoskwiniową podgrzej. Jeszcze gorące ciasto posmaruj konfiturą, udekoruj połówkami pozostałych czereśni i posyp płatkami migdałowymi.

Placek z czereśniami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z czereśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z czereśniamiPlacek z czereśniami

Czereśnie, popularnie zwane letnimi owocami, to doskonały produkt nie tylko do jedzenia wprost z drzewa, ale także do przygotowania pysznych deserów. Jednym z nich jest ciasto z czereśniami, które zachwyci każdego łasucha. Owoce przełamują słodycz placka, a sok i skórka z cytryny tworzą orzeźwiające połączenie. Istotnym składnikiem jest także konfitura brzoskwiniowa, która wzmacnia owocowy aromat. Placek z czereśniami jest idealną propozycją na słodkie co nieco, również w sezonie zimowym.

Dla kogo?

Przepis na ciasto z czereśniami przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi owocowych, świeżych i aromatycznych deserów.

Na jaką okazję?

Ciasta z czereśniami są idealnym rozwiązaniem na codzienne, domowe wypieki. Z powodzeniem wykorzystacie je także podczas domowych imprez, organizowanych zarówno latem, jak i w porze zimowej.

Czy wiesz, że?

Czereśnie inaczej nazywane są wiśnią ptasią. Mają krótki czas przydatności do spożycia, dlatego też – po drylowaniu – są mrożone lub kandyzowane. Często wykorzystywane są również jako dodatek do mięs i pasztetów, ale jedynie w formie marynowanej w occie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie świeżych owoców, placek z czereśni możecie przygotować z mrożonki.