Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem
łatwe
642 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
30 gramów
3 łyżki
2 sztuki
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku zmiażdż i wymieszaj z sosem teryiaki i przyprawą Knorr. Po czym natrzyj tym mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj mięso kilka razy.

Krok 2
Na suchej patelni upraż sezam, cały czas mieszając.

Krok 3
Przygotuj glazurę z miodu, posiekanego imbiru, cukru i łyżki przyprawy Knorr.

Krok 4
Połową glazury pokryj polędwiczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem i piecz jeszcze 8 minut.

Krok 5
Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim mięso na 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój na plastry. Sos wlej do sosjerki. Danie podawaj z ryżem i papryką.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem
Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwiczki glazurowane miodem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnego łączenia smaków. Marynata z sosem teriyaki głęboko wnika w mięso, nadając mu kruchości podczas pieczenia i wspaniałego orientalnego zapachu. Glazura z miodu i imbiru sprawia, że mięso ma słodkawy posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrym wykończeniem dania są ziarna sezamu, które nadają całości odrobiny słodyczy. Tak przygotowana polędwica pokrojona w cienkie plastry to doskonała inspiracja na obiad w orientalnym stylu lub elegancką przystawkę. Serwuj ją z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek do polędwiczek glazurowanych miodem doskonale sprawdzą się warzywa – zarówno grillowane, jak i te gotowane na parze. Marynata z teriyaki, glazura z miodu i imbiru, a także sezamowa otoczka to ciekawy, niezwykle smaczny i aromatyczny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowy obiad.