Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

500 gramów

10 gramów

2 sztuki

100 gramów

200 gramów

400 gramów

400 gramów

200 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

4 sztuki

5 ziaren

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, ser typu philadelphia, kostkę do pieczenia Kasia i zagnieć ciasto. Rozpłaszcz, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj polędwiczki. Oczyść je z żył i przerostów tłuszczu. Odkrój końce, tak aby pozostała polędwica o tym samym przekroju. W mięsie, po długości, w samym środku polędwiczki zrób nacięcie. Wciśnij w nie suszone śliwki.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 2

Krok 3

Polędwiczki oprósz obficie przyprawą Knorr, posmaruj koncentratem pomidorowym i odstaw na co najmniej 12 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 3

Krok 4

Pokrój szalotkę, posiekaj czosnek, grzyby namocz w szklance gorącej wody, odcedź i posiekaj. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem oraz grzyby, dodaj kiszoną kapustę i wodę z grzybów, a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Duś ok. 30 minut pod przykryciem, aż kapusta zupełnie zmięknie, a następnie gotuj dalej, aż woda prawie zupełnie odparuje. Na sam koniec dopraw kapustę olejem z pestek dyni. Odstaw na bok do wystudzenia.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 5 mm, na ciasto nałóż kapustę i ułóż polędwiczkę. Następnie całość zroluj, a brzegi rolady zawiń pod spód.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 5

Krok 6

Ciasto z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, dla dekoracji oprósz z wierzchu kminkiem. Polędwiczkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone mięso pokrój na odpowiednie porcje.

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do roladki możesz przygotować sos pieczeniowy, wykorzystując soki powstałe z pieczenia mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiakPolędwiczki pieczone z kiszoną kapustą à la kulebiak

Poszukując pomysłu na oryginalne receptury, często natykamy się na dania robione na wzór tych tradycyjnych, ale okraszonych delikatną nutką szaleństwa. Tak samo jest i w tym przypadku! Pieczone polędwiczki à la kulebiak to potrawa nawiązująca do klasyki, ale… No właśnie – przekonaj się sam.

Dla kogo?

Dla spragnionych „swojskich” smaków, dopuszczających w nich jednak pewne modyfikacje. Będzie oryginalnie i pysznie!

Na jaką okazję?

Polędwiczki pieczone z kiszoną kapustą aż się proszą, aby zaistnieć podczas jakiejś szczególnej okazji! Świąteczny obiad czy rocznica ślubu to na pewno odpowiednia oprawa dla polędwiczek à la kulebiak.

Czy wiesz, że?

Duży, pieczony pieróg, nadziewany mięsno-warzywnym farszem, to właśnie kulebiak – potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej.

Dla urozmaicenia:

Polska wersja kulebiaka, zazwyczaj nadziewana kapustą, świetnie komponuje się z czerwonym barszczem i w takim duecie często pojawia się w polskich domach, np. podczas Wigilii. Spróbuj zatem takiego połączenia również w daniu inspirowanym tą potrawą!