Polędwiczki w miodzie z piekarnika - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

642 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

3 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku zmiażdż i wymieszaj z sosem teryiaki i przyprawą Knorr. Po czym natrzyj tym mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj mięso kilka razy.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni upraż sezam, cały czas mieszając.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj glazurę z miodu, posiekanego imbiru, cukru i łyżki przyprawy Knorr.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 3

Krok 4

Połową glazury pokryj polędwiczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem i piecz jeszcze 8 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 4

Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim mięso na 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój na plastry. Sos wlej do sosjerki. Danie podawaj z ryżem i papryką.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodemPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwiczki glazurowane miodem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnego łączenia smaków. Marynata z sosem teriyaki głęboko wnika w mięso, nadając mu kruchości podczas pieczenia i wspaniałego orientalnego zapachu. Glazura z miodu i imbiru sprawia, że mięso ma słodkawy posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrym wykończeniem dania są ziarna sezamu, które nadają całości odrobiny słodyczy. Tak przygotowana polędwica pokrojona w cienkie plastry to doskonała inspiracja na obiad w orientalnym stylu lub elegancką przystawkę. Serwuj ją z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek do polędwiczek glazurowanych miodem doskonale sprawdzą się warzywa – zarówno grillowane, jak i te gotowane na parze. Marynata z teriyaki, glazura z miodu i imbiru, a także sezamowa otoczka to ciekawy, niezwykle smaczny i aromatyczny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowy obiad.