Polędwiczki w boczku z piekarnika – z ananasem | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1493 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj i oczyść z włókien. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z oliwą i obłóż nią mięso.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki owiń plastrami wędzonego boczku i zepnij wykałaczkami. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 2

Krok 3

Cebulę i kolendrę posiekaj. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, pokrój w kostkę.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj ananasa i chwilę podduś. Całość zalej szklanką wody, dopraw pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne) i dodaj miód. Gotuj do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 5

Krok 6

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i posyp kolendrą. Podawaj z ananasem oraz ryżem.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasemPolędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem

Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. O wyrazistym smaku mięsa decyduje marynata. Obtacza się nią polędwicę, a następnie całość owija się plastrami wędzonego boczku i trzyma przez jakiś czas w lodówce. Głównymi składniami marynaty są ziarna kolendry oraz gorczycy, dzięki którym wieprzowina staje się pikantna i delikatnie kwaśna. Polędwiczki wieprzowe w boczku to doskonały sposób na zapoznanie się z nieoczywistymi kompozycjami smakowymi.

Dla kogo?

W tej potrawie znajdziesz najróżniejsze smaki – od słodkawych nut, poprzez przyjemną kwaskowatość, aż do pikantnych akcentów. Czujesz, że może to być doskonałe połączenie? Z polędwiczką pieczonką w boczku na pewno nie wstaniesz od stołu głodny.

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić duże wrażenie na gościach? Przygotuj polędwiczki w boczku jako główny punkt twojego menu podczas przyjęcia lub serwuj na uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Polędwiczki najpierw się podsmaża, a potem piecze w piekarniku. Dzięki temu są idealnie soczyste. Na tej samej patelni przygotowuje się ananasa w wersji słodko-pikantnej. Smaży się go z cebulą, przyprawami i miodem. Całość serwuj z ryżem, który dzięki swojej łagodności doskonale komponuje się z mięsem i owocami. 

Dla urozmaicenia:

Na koniec udekoruj polędwiczki w boczku z piekarnika liśćmi świeżej kolendry. Warto do nich dołączyć także świeże warzywa, np. mieszankę sałat z sosem winegret lub sałatkę z pomidorami cherry, bazylią oraz serem z niebieską pleśnią. Zobacz, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w ananasie. Zapoznaj się z podanym przepisem.