Pulpety z grzybowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z grzybowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

wegetariańskie pulpety:

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

125 gramów

2 sztuki

150 gramów

puree ze słodkich ziemniaków:

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

125 gramów

sos grzybowy:

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

75 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania pulpetów. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ryż oraz soczewice ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Pieczarki i czosnek zetrzyj na tarce, jarmuż porwij i podsmaż wszystko na oleju.

Krok 3

W misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, ryż, smażone grzyby, dodaj bułkę tartą, jajka, ser i wszystko lekko wymieszaj a potem zmiksuj blenderem.

Krok 4

Z masy uformuj małe pulpeciki, połóż na blaszce z piekarnika z pergaminem, skrop olejem i piecz ok 20 minut aż nabiorą złoto brązowego koloru. Odstaw na bok.

Krok 5

Przygotuj puree. Zmniejsz temperaturę w piecu do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę i zapiekaj przez ok 20 minut. Na końcu dodaj ser, przyprawę curry Knorr i zmiksuj całość na puree.

Krok 6

Przygotuj sos. Cebulę oraz pieczarki pokrój drobno, smaż aż się zrumienią, wlej 300 ml wody, sos sojowy, dodaj sos Knorr i całość gotuj 2 minuty. Wegetariańskie pulpety podawaj z puree oraz sosem grzybowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz wykonać ten przepis w wersji wegańskiej zastąp ser ricotta śmietaną sojową, a jajka mąką kukurydzianą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z grzybowym sosemPulpety z grzybowym sosem

Warto czasem stworzyć nową wariację dania, które jest nam doskonale znane z czasów dzieciństwa. Nutka nowoczesności, odrobina chęci i voila – gotowe! Zainspiruj się naszym pomysłem i przygotuj wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem.

Dla kogo?

Wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem to danie odpowiednie dla całej rodziny! Takie pulpety zasmakują każdemu. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Odświeżoną wersję tradycyjnych pulpetów w sosie grzybowym podać możesz na spotkaniu rodzinnym. Z pewnością zaciekawi wszystkich gości!

Czy wiesz, że?

Dziki ryż, choć określany mianem ryżu, to… wcale nim nie jest. Dziki ryż to nasiona rośliny wodnej, występującej dziko w rzekach i jeziorach Ameryki Północnej. Ziarna są podłużne i wąskie, okryte zieloną, brązową lub czarną łuską. Po zbiorach są suszone i łuskane.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz pieczarek, wykorzystać możesz inne grzyby, które masz w swojej kuchni lub te, które po prostu bardziej lubisz.