Pulpety sojowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj kolendrę, chilli i czosnek. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.

Pulpety sojowe - Krok 1

Krok 2

Fasolkę sojową zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 20 minut na w półtwardo. Fasolkę wystudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia razem z czosnkiem.

Pulpety sojowe - Krok 2

Krok 3

Do zmielonej soi dodaj bułkę tartą, jajka, ziarna sezamu, posiekana kolendrę, chilli i kmin rzymski. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe pulpeciki, oprósz je w mące.

Pulpety sojowe - Krok 3

Krok 4

Obsmaż na patelni razem z cebulą i pomidorami.

Pulpety sojowe - Krok 4

Krok 5

Całość zalej mlekiem kokosowym, gotuj 2-3 minuty. Potrawę dopraw do smaku, dodając do niej opakowanie Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr - nada on potrawie odpowiedni smak i poprawi konsystencję sosu. Wymieszaj dobrze i gotuj chwilę.

Pulpety sojowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pulpeciki podawaj posypane szczypiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety sojowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety sojowePulpety sojowe

Smaczne pulpety przygotujesz również w wersji bezmięsnej, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Do ich przyrządzenia wybierz fasolkę sojową. Ugotuj ją w bulionie warzywnym na półtwardo. Wystudzoną fasolkę przepuść – wraz z drobno posiekanym czosnkiem – przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonej soi dodaj bułkę tartą, jajka, drobno posiekaną świeżą kolendrę, kmin rzymski oraz chili. Z powstałej masy uformuj pulpeciki niewielkich rozmiarów i oprósz je mąką pszenną, którą opcjonalnie możesz zastąpić inną, np. kukurydzianą, o delikatnie słodkim posmaku. Pulpety sojowe podsmaż – razem z cebulą i pomidorami – na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj przez krótki czas. Gotowe danie podawaj na obiad z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, kaszą gryczaną lub ryżem parabolicznym. Z kolei na kolację jako dodatek sprawdzi się kromka świeżego pieczywa, np. bagietki paryskiej lub włoskiej bułki ciabatty. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji.