Puszysty sernik wiedeński

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

455 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

743 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

800 gramów

12 sztuk

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, następnie wymieszaj z 50 g cukru i szczyptą soli.

Krok 2

100 g Kasi pokrój na kawałki i posiekaj z mąką.

Krok 3

Dodaj żółtko, szybko zagnieć ciasto, z którego uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj.

Krok 5

Wylep nim dno posmarowanej Kasią tortownicy.

Krok 6

Nakłuj je widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’ C.

Krok 7

Ser zmiel i przetrzyj przez sito.

Krok 8

Kasię utrzyj na puszysty krem, dodaj kolejno żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser.

Krok 9

Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na masę serową.

Krok 10

Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki.

Krok 11

Delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy na podpieczone ciasto.

Krok 12

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180’C i piecz 55-60 min.

Krok 13

Ostudzony sernik oblej polewą czekoladową.

3

Opinie o przepisie

  • Karolina Nowacka

    Karolina Nowacka

    wyszedł przepiękny oraz przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Hałas

    Gabriela Hałas

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Kloza

    Darek Kloza

    Taki smaczny z budynkiem śmietankowy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszysty sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszysty sernik wiedeńskiPuszysty sernik wiedeński

Sernik wiedeński to wilgotne ciasto bez spodu, do przygotowania którego użyć należy zmielonego trzykrotnie w maszynce twarogu. Deser ten nazywany jest także serownikiem, a w przeszłości również serowcem. Głównymi jego składnikami, poza zmielonym twarogiem, są m.in.: jajka, cukier, mąka pszenna, kasza manna lub budyń w proszku, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy albo inny środek aromatyzujący. Można spotkać się z przepisami, w których rolę skrobiowego spoiwa dla masy serowej stanowią gotowane ziemniaki. Masę często wykłada się na podpieczony uprzednio spód z ciasta kruchego albo półkruchego. Wierzch pokrywa się natomiast startym na tarce o grubych oczkach ciastem kruchym lub posypuje kruszonką. Po upieczeniu, sernik wiedeński, jak i inne jego odmiany, dekoruje się polewą czekoladową, lukrem lub frużeliną. Do masy dodaje się skórkę pomarańczową, rodzynki, wiórki kokosowe, migdały, a niekiedy także świeże owoce. Czasem obok masy serowej może znaleźć się również warstwa masy orzechowej czy makowej. Przygotuj sernik wiedeński z naszym przepisem.