Quiche z brokułami

migdałami i kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

1585 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

125 gramów

150 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

6 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, 100 ml Ramy i serek kremowy. Zagniecione ciasto umieść w zamrażarce na około 20 minut.

Quiche z brokułami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. W garnku z gotującą się woda sparz przez 2 minuty pokrojone w małe różyczki brokuły. Po sparzeniu zahartuj zimną wodą i odstaw na bok.

Quiche z brokułami - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Quiche z brokułami - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu delikatnie podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka.

Quiche z brokułami - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Przełóż do odpowiedniej formy. W środku ułóż brokuły, kurczaka i migdały.

Quiche z brokułami - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Masę dopraw ziołami prowansalskim, pieprzem i szczyptą soli do smaku. Powstała masą wlej do środka tarty, z wierzchu posyp tartym serem. Całość umieść w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Tartę piecz około 20 minut do momentu aż masa zupełnie się zestali .

Quiche z brokułami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kawałek tarty najlepiej smakuje podany z sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych.

17

Opinie o przepisie

  • tommee91

    tommee91

    20 minut pieczenia to zdecydowanie za krótko żeby masa się sciela. Około 40 minut minimum.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mazur

    Krystyna Mazur

    czy może być bez Ramy i jaki to jest ser Filadelfia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Winayala Alani

    Winayala Alani

    Smaczne, jeżeli tylko doprawi się kruche ciasto solą i odrobiną pieprzu oraz podpiecze się je, przed dodaniem farszu i sosu, bez tego ciasto się nie dopieka i powstaje obrzydliwy, mdły zakalec, wtedy nie da się tego jeść... Można się nawet pochorować...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Solar Kula

    Marek Solar Kula

    Opierając się na bazie z szczypta własnej inwencji twórczej i pewnego rodzaju kuchennego doswiadczenia wypieklo uśmiech na twarzach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ślusarczyk

    Katarzyna Ślusarczyk

    Uwielbiam quiche.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dec

    Maria Dec

    "Rama Smaż jak szef kuchni" - kupiłam to BADZIEWIE dwa razy; pierwszy i OSTATNI !!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Sidor

    Irena Sidor

    dobra stara receptura - można wszystko wykorzystać - to taki kogel-mogel.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Kucewicz

    Bogdan Kucewicz

    nnnnnnnnnnnnnnnnnnnaaaaa sssssssssssllloo no nieeeeeeeeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska

    Super smakowite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jakubek

    Kazimierz Jakubek

    Aż żal, że się nie da "załapać" na takie smakołyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Truchlińska

    Józefa Truchlińska

    Wyqlonda apetycznie.......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki

    Wszystkie Quiche sa dobre i mozna dać wszystko no prawie wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Michalska

    Krystyna Michalska

    Wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Stefankiewicz

    Zbigniew Stefankiewicz

    Podrzuć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teofil Ellmann

    Teofil Ellmann

    pogiélo was z ta rama, olej czlowieku, olej a nie ten syf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Cieslak

    Iwona Cieslak

    Rewelacji nie ma...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wierzchowska

    Iwona Wierzchowska

    Takie sobie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z brokułamiQuiche z brokułami

Co powiecie na domowy quiche? W naszym przepisie proponujemy oryginalną wersję z kurczakiem, brokułami i migdałami.