
Składniki
1 sztuka
400 gramów
100 mililitrów
2 sztuki
500 gramów
150 gramów
100 gramów
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i wysusz. Rozpuść 2 kostki Knorr w litrze gotującej się wody. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, smaż go chwilę, ciągle mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlej białe wino, całość gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Porcjami dodawaj gorący rosół, ciągle mieszając, aż ryż stanie się zupełnie miękki i kremowy.
Krok 2
Dodaj wtedy do ryżu kozi ser i szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Risotto podawaj w talerzach lub miskach, posypane obficie parmezanem.

Dobra rada:
Do tak przygotowanego risotto idealnym dodatkiem będzie garść pestek dyni.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto ze szpinakiem i serem kozim
Risotto ze szpinakiem i kozim serem ma kremową konsystencję i delikatny warzywny smak. To smaczna wersja potrawy, która jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i na pewno przypadnie do gustu wszystkim jej miłośnikom. Zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią intensywny aromat koziego sera oraz parmezanu połączonego z delikatnym ryżem i szpinakiem. To wegetariańskie danie możesz urozmaicać swoimi ulubionymi warzywami, dodając do niego np. suszone lub świeże pomidory albo pieczoną paprykę. Zamiast parmezanu posyp całość np. startym żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. W zastępstwie ryżu sprawdzi się również kasza. Do dania pasować będą sałatki oraz świeże surówki, np. z czerwonej kapusty, marchewki lub selera. Z takimi dodatkami możesz podać risotto jako bezmięsny obiad, a w połączeniu z grillowaną czosnkową bagietką albo grzankami z ciemnego pieczywa serwować jako ciepłą kolację. Jeśli chcesz ozdobić danie, udekoruj je pomidorami koktajlowymi, posyp prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Podawaj je tak, jak lubisz. Sprawdź, jak je przygotować – pomoże Ci w tym nasz przepis!