Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą
łatwe
375 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2
Umytą i osuszoną roszponkę wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki. Z obranych pomarańczy wytnij filety.

Krok 3
Na sałacie ułóż dekoracyjnie kawałki pomarańczy oraz kawałki sera. Całość polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni a gdy wystygną, posyp nimi wierzch sałatki. Tip: Do takiej sałatki pasują doskonale również świeże truskawki a także inne rodzaje serów, np. pleśniowe.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą
Sałatki są szczególnie chętnie jedzone właśnie w okresie wakacyjnym. Gdy upały zaczynają doskwierać, człowiek przestaje mieć chęć na groące dania, a długie godziny spędzone w kuchni są ostatnią rzeczą, na jaką mógłby mieć ochotę. Dlatego warto przygotować wtedy delikatną, podawaną na zimno sałatkę, która będzie doskonale orzeźwiać. W chłodniejsze dni będzie mogła przypominać o cudownych letnich chwilach. Sałatka omawiana w tym przepisie bazuje na roszponce, zielonej sałacie o okrągłych, małych liściach. Nie ma ona wyrazistego smaku, dlatego tak ważne są dodatki, z którą będzie podawana. Może być to lekko ciągnąca się mozzarella oraz pomarańcza, która kolorystycznie będzie dominować na talarzu. Chrupiące, uprażone na patelni orzechy, dowolne kiełki oraz ulubiony ser pleśniowy stanowić będą doskonałe uzupełnienie całości. Sałatkę podawaj z włoskim sosem sałatkowym.