Ryż z warzywami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami i kurczakiem

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 szczypty

3 łyżeczki

1500 mililitrów

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 4
Anna Wąsik

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej