
Składniki
6 sztuk
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
2 szczypty
3 łyżeczki
1500 mililitrów
2 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Krok 2
Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Krok 3
Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Krok 4
Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej