Składniki
0.5 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Krok 2
Radicchio porwij na mniejsze kawałki, papryki oraz ser pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Cebulę natomiast pokrój w cienkie krążki.
Krok 3
W misce wymieszaj sałaty, paprykę oraz oliwki – następnie przełóż do miski, w której podasz sałatkę. Na wierzchu ułóż krążki cebuli, posyp pokrojonym serem. Całość zalej przygotowanym sosem i oprósz suszonym oregano.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka inaczej - VIDEO
Sałatka grecka to potrawa, której z pewnością nikomu nie trzeba szerzej przedstawiać. Kulinarnych interpretacji tradycyjnej receptury jest tak wiele, że każdy próbował sałatki, jednak w nieco innym wydaniu. Pokażemy wam przepis na sałatkę grecką, w zupełnie nowym stylu. Potrzebujecie niewielu składników, a kluczem do sukcesu są dwa rodzaje sałaty oraz sos. Zaopatrzcie się zatem w rukolę oraz – rzadziej stosowaną – sałatę radicchio, które są niezbędne do przygotowania bazy do sałatki greckiej. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka grecka z fetą i oliwkami to posiłek dla każdego! Nie ma chyba osób, które nie lubią tego dania.
Na jaką okazję?
Sałatka grecka z fetą sprawdzi się zawsze. To doskonały pomysł na śniadanie, dodatek do obiadu, przekąskę i kolację. Przygotujcie ją również na plenerowego grilla lub lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Sałata radicchio to odmiana cykorii. Ma charakterystyczną goryczkę, która nadaje potrawom ciekawego, wielowymiarowego smaku. Liście radicchio, z uwagi na fioletowy kolor, wykorzystywane są często jako dekoracja dań.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki greckiej doskonale będą pasować chrupiące grzanki, które możecie przygotować z bagietki, w wersji tradycyjnej lub ziołowej.