Sałatka z kaczką i gruszką

pleśniowym serem i kiełkami słonecznika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

879 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

50 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj malinowy dresing. W miseczce połącz maliny, musztardę, ocet balsamiczny oraz cukier. Zmiksuj na gładko, następnie wciąż miksując dolewaj oliwę. Przetrzyj przez sitko. Dresing dopraw do smaku.

Sałatka z kaczką i gruszką - Krok 1

Krok 2

Skórę kaczki ponacinaj w poprzek. Pierś posyp solą oraz cukrem i odstaw na godzinę.

Sałatka z kaczką i gruszką - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Sałatka z kaczką i gruszką - Krok 3

Krok 4

Pierś smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu ok. 5 minut. Po tym czasie odwróć mięso i smaż jeszcze 2 minuty. Gruszkę obierz i pokrój w cząstki. Na rozgrzanej grillowej patelni z Ramą usmaż kawałki gruszki.

Sałatka z kaczką i gruszką - Krok 4

Krok 5

Sałatę rozłóż na talerze, następnie ułóż dekoracyjnie kawałki gruszki oraz pokruszony ser. Pierś pokrój w długie cienkie plastry i również ułóż na sałacie. Całość polej malinowym dresingiem, posyp kiełkami i podawaj.

Sałatka z kaczką i gruszką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast gruszki możesz użyć jabłek.

8

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Dziękujemy :) Zachęcamy do wypróbowania ;) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Chudek

    Stanisław Chudek

    Piękne wygląda i musi być pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Magdziarz

    Marta Magdziarz

    Nie mogę smacznego, wątroba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Fabia-Hołda

    Beata Fabia-Hołda

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Piwowarczyk

    Jurek Piwowarczyk

    Takin specemami od kuchni jest większość Polaków ,ale nie lansujeny się na różnych forach . Tacy jak Pascal myślą, że gdyby nie oni to jedlibyśmy kartofle z koryta. Co jedno to lepsze objawienie kulinarne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maya Szulczewska

    Maya Szulczewska

    widzę zastosowanie dla bobu, co to go znalazłam w lodówce na "letnisku" ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Kondratiuk

    Maja Kondratiuk

    Anna Franik kaczuchy na cieplo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena Mularczyk

    bozena Mularczyk

    pyszna ! polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaczką i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaczką i gruszkąSałatka z kaczką i gruszką

Sałatki mają to do siebie, że dobrze skomponowane składniki mogą zrobić z tego prostego dania naprawdę wykwintną potrawę. Wypróbuj koniecznie ten przepis. Główną rolę w tej sałatce gra mięso z kaczki. Odpowiednio przygotowane sprawi, że wszystkie składniki będą wyważone i idealnie się zrównoważą. Zanim usmażysz kaczkę, najpierw ponacinaj ją i posyp solą oraz cukrem. Następnie poczekaj, aż marynata wsiąknie i przejdzie całe mięso. W tym czasie przygotuj malinowy dresing, który uzupełni smak sałatki. Pokrój także gruszkę na małe kawałki i usmaż na grillowej patelni. Mięso z kaczki także usmaż z obu stron, pilnując, żeby się nie przypaliło. Postaraj się wyczuć moment, gdy kaczka będzie prawie gotowa, ale zostaw nutkę surowości - będzie bardziej soczysta. Podziel mięso na cienkie plasterki i ułóż na sałacie, nadając dekoracyjny kształt. Dodaj zgrillowaną gruszkę oraz pokruszony ser pleśniowy, który będzie przyjemnie kontrastował ze słodkościami. Polej malinowym dresingiem.