Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

4 łyżki

20 gramów

100 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka oprósz delikatnie przyprawą Knorr, obsmażaj na patelni na rozgrzanej margarynie Rama przez 30 sekund z każdej strony, nie dosmażając jednak ryby w środku. Następnie ostudź i pokrój w kostkę.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 1

Krok 2

Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na bok na 10 minut, aby makaron stał się miękki. Po tym czasie makaron odcedź, przelej zimną wodą i posiekaj delikatnie, aby łatwiej się go jadło.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 2

Krok 3

Ogórka przekrój po długości na cztery części i usuń z niego pestki. Następnie pokrój go w plasterki, obierz marchew i pokrój podobnie jak ogórka. Cebule dymki pokrój w piórka, szczypior w zapałki o długości 3-4 cm. Posiekaj bazylię, miętę, czosnek i chili. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z limonki.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek, chili, miód i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 4

Krok 5

Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, rybę, ogórka, cebulę, marchew, posiekane zioła i całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 5

Krok 6

Sezam upraż na patelni na złoty kolor i posyp z wierzchu sałatkę, razem ze szczypiorem. Gotowe danie podawaj na liściach cykorii.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki można dodać również strąki zielonego cukrowego groszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowymSałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Sałatka to nie tylko przekąska, ale także kompletne danie. Podawana na setki sposobów, stanowi ciekawą pozycję w codziennym jadłospisie. Z warzywami komponuje się wiele składników – zarówno mięso, ryby, makaron, kasza, orzechy, jak i owoce. Uniwersalność sałatki polega na łączeniu różnorodnych produktów oraz smaków. Propozycją, która z pewnością umili Ci dzień, jest przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym. Wypróbuj już dziś! Smacznego!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią planować i przygotowywać posiłki, a później zabierać je ze sobą w pudełku, gdzie tylko mają ochotę.

Na jaką okazję?

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym świetnie sprawdzi się jako posiłek w pracy, szkole czy na uczelni.

Czy wiesz, że?

Makaron ryżowy w kuchni azjatyckiej to jeden z częściej używanych produktów. Stosuje się go jako dodatek do warzyw, mięs czy po prostu jako element sałatki. Występuje w kilku rodzajach. Do najbardziej znanych należy ten w formie wstążek i nitek.

Dla urozmaicenia:

Do tuńczykowej sałatki możesz również dodać strąki zielonego cukrowego groszku.