Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret

Autor: Babeczka piecze i gotuje

ratingratingratingratingrating

9

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

0.5 opakowania

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

0 gramów

0.5 szklanki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

sos winegret:

25 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki sosu umieść w niedużym słoiku (np. takim po konfiturze lub koncentracie pomidorowym), zakręć wieczko i energicznie potrząsaj do momentu połączenia się składników. Odstaw sos na bok.

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 1

Krok 2

Sałatę, rukolę (szpinak) i koperek umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Cebulkę szalotkę obierz z łupinki i pokrój w cienkie piórka. Tak przygotowane warzywa rozłóż na dwóch talerzach.

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 2

Krok 3

Skrop warzywa sosem winegret.

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 3

Krok 4

Filet z dorsza pokrój w mniejsze kawałki. Jeżeli używasz mrożonego, pamiętaj by najpierw go rozmrozić i odsączyć z wody. Oprósz kawałki ryby solą i pieprzem. Obtocz dokładnie w mące ryżowej. Odstaw na bok. Rozgrzej patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki oznacza to, że osiągnęła idealną temperaturę do smażenia.

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 4

Krok 5

Wrzuć na patelnię dwa obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Następnie ułóż na patelni kawałki ryby. Smaż z dwóch stron do momentu aż panierka stanie się złocista.

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 5

Krok 6

Usmażoną rybę ułóż na sałatce. Całość posyp posiekanymi migdałami i posiekanym koperkiem. Podawaj z bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego!

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej