Schab z fioletowym kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

177 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.

Krok 2

Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z Rama Smaż jak szef kuchni. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.

Krok 3

Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.

Krok 4

Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuścił. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

Krok 5

Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Kolorowe kalafiory można kupić na bazarkach lub w dużych supermarketach. Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej - wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.

32

Opinie o przepisie

  • Lidia Kowalewska

    Lidia Kowalewska , 17.04.2016

    To jest rzymski brokuł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 17.04.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bednarek

    Karolina Bednarek , 29.02.2016

    ja robiłam wczoraj na obiad, fioletowy kalafior jest świetny, z tym że ja robiłam w multicookerze z panasonica. Nie lubię kalafiora z wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Patrzykąt-Rydel

    Marianna Patrzykąt-Rydel , 26.02.2016

    Jak wygląda tak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Bobowska

    Stanislawa Bobowska , 26.02.2016

    Musi być pyszne smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Pański

    Michał Pański , 26.02.2016

    Ciekawe od czego fioletowy haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Trybuszewska

    Arleta Trybuszewska , 26.02.2016

    przepis wydaje się godny uwagi, wyprubuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.02.2016

    Gwarantujemy, że smakuje tak jak wygląda ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.02.2016

    My też uważamy, że w dobrym towarzystwie jedzenie smakuje jeszcze lepiej ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Danuta Szewczyk

    Jerzy Danuta Szewczyk , 26.02.2016

    SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zaborowska

    Anna Zaborowska , 26.02.2016

    Menu na niedzielę ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 26.02.2016

    Czy może ktoś głodny? U mnie dzisiaj kwaśnica.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Korólczyk

    Natalia Korólczyk , 26.02.2016

    w

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Wojtowicz

    Zdzisław Wojtowicz , 26.02.2016

    ........mnie się wydaje ,że nie ważne co się je....ważne z kim... <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jankowska

    Danuta Jankowska , 26.02.2016

    Moja Pani od technologii mówiła....," pierwsze jedzą oczy". Pięknie wygląda i smakuje również wyborowo (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Magdalena Przylasko

    Maria Magdalena Przylasko , 26.02.2016

    Wygląda fajowo, może się skuszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Banaś

    Paweł Banaś , 26.02.2016

    Widać bardzo ładne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 26.02.2016

    Na pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojnar

    Ewa Wojnar , 29.09.2015

    Wlasnie apetycznie wyglada tylko gdzie kupic fioletowy kalafior..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Sokal

    Ryszard Sokal , 29.09.2015

    Dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dolatowska

    Urszula Dolatowska , 29.09.2015

    Niedawno widzialam w Tesco,tak samo jak te zielone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Lemańczyk

    Aldona Lemańczyk , 29.09.2015

    Ciekawe jaką chemią potraktowane ? fioletowy? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Janisławski

    Maciej Janisławski , 28.09.2015

    Ciekawe...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lidzbarska

    Maria Lidzbarska , 28.09.2015

    Napewno pyszne ale niewidzialam jeszcze fioletowego kalafiora a u mnie natomiast dzis na obiad byla kalafiorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 28.09.2015

    Kolorowe kalafiory można spotkać na bazarkach i targowiskach. Czasami też trafiają się w dużych supermarketach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 28.09.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=l5-lKMbTSUk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wiecek

    Halina Wiecek , 28.09.2015

    piekny apetyczny kolorowy zestaw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 28.09.2015

    No wspaniale danie,kalafior - cudo:-) smak wysmienity a u mnie kotlet schabowy z kostka w sosie ze sliwka biala kapustka z ziemniaczkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzeszczyk

    Monika Grzeszczyk , 28.09.2015

    musi dobrze smakowc ... pozdrawiam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Sokal

    Ryszard Sokal , 28.09.2015

    Sorki,można wiedzieć gdzie można nabyć fioletowy kalafior???

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z fioletowym kalafiorem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z fioletowym kalafiorem Schab z fioletowym kalafiorem

Masz ochotę na smaczny obiad z dodatkiem dużej ilości warzyw? Ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Żeby przygotować soczysty schab z fioletowym kalafiorem, najpierw zamarynuj mięso. Majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i inne przyprawy wymieszaj z oliwą lub olejem. Tak przygotowaną mieszanką wysmaruj mięso i odstaw je na kilka godzin do lodówki do czasu, aż smaki się połączą. Następnie usmaż schab z obu stron na małym ogniu i włóż do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Teraz wystarczy tylko przyrządzić warzywa. Ziemniaki ugotuj, a pokrojonego na małe różyczki kalafiora i brokuła sparz w gotującej się wodzie. Uzupełnieniem tego dania jest sos: podsmaż cebulę (oprócz proponowanej odpowiednia będzie również czerwona), wlej do niej sok powstały z pieczenia schabu, a dla uzyskania wyrazistego aromatu dolej szklankę wina. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Schab podawaj na ziemniakach, obok ułóż warzywa, a następnie polej sosem. Udekoruj świeżymi listkami bazylii lub gałązką rozmarynu. Życzymy smacznego!