Sernik Jasno-Ciemny z polewą

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto ciemne:

6 sztuk

1.5 szklanki

2 łyżki

ciasto jasne:

1 łyżka

5 dekagramów

0.5 łyżeczki

6 sztuk

15 dekagramów

masa serowa:

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 kilogram

20 dekagramów

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać.

Krok 2

Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Krok 3

Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.

Krok 4

Ser: Przygotować budyń.

Krok 5

Żółtka utrzeć z cukrem i Kasią, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować, wlać budyń i zagotować.

Krok 6

Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.

Krok 7

Piec w 180 stopniach C przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej