sernik krakowski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

800 gramów

100 mililitrów

4 sztuki

50 gramów

350 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozwałkować cienko 2/3 ciasta i podpiec spód do sernika.

Krok 2

Ser zemleć, przetrzeć przez sito i połączyć z roztartą Kasią, śmietaną i mąką kartoflaną.

Krok 3

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 4

Do żółtek dodawać małymi porcjami masę sernikową.

Krok 5

Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę i włożyć na podpieczony spód.

Krok 6

Z pozostałego ciasta zrobić paski i ułożyć je, ukośnie co 2 cm, na serniku.

Krok 7

Na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż tak, aby powstała kratka.

Krok 8

Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Krok 9

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Krok 10

Ostudzony sernik polukrować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej