Przepisy na Serniki pieczone
30 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Serniki pieczone
Na ile sposobów można upiec sernik? Chyba nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Bywają serniki puszyste i delikatne, bywają też ciężkie i mocno zwarte, z twarogu i z serków homogenizowanych. Są takie, które piecze się tylko z sera, a także warianty czekoladowe, owocowe, na biszkoptach lub na herbatnikach. Czasem wystarczy oryginalna polewa, np. z solonego karmelu, żeby odmienić smak wypieku. Nawet te klasyczne i znane serniki mają wiele odmian. Na przykład sernik wiedeński, dobrze wyrośnięty, pieczony zazwyczaj w tortownicy. Ma przyjemny, pomarańczowy zapach i delikatnie słodki smak. Pasuje do niego polewa czekoladowa albo posypka z cukru pudru. Innym znanym sernikiem jest królewski, na kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Jego masa jest mocniej zbita niż w wersji wiedeńskiej, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale to właśnie są jego główne zalety. Doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche ciasto, masa makowa i masa serowa – to z kolei seromak. Świetny wybór dla niezdecydowanych, łączy bowiem w sobie dwa pyszne smaki. Innym sposobem na wzbogacenie serowych ciast jest łączenie ich z karmelem lub kajmakiem. Twaróg jest lekko kwaskowaty, dlatego z mocno słodkim dodatkiem skomponuje się bardzo dobrze. Do takich serników pasuje także dodatek masła orzechowego z orzeszków arachidowych. Jest lekko słone, a użyte jako składnik słodkiego ciasta świetnie zrównoważy wszystkie smaki. Serniki to także dobry sposób na cukiernicze eksperymenty. Piękny kolor ciasta uzyskasz, jeśli zrobisz sernik z dynią i kurkumą – wypiek będzie wtedy intensywnie żółtopomarańczowy. Spróbuj także przepisu na sernik bananowy z karmelem i migdałami. Budyń śmietankowy w masie zostaje w nim zastąpiony bananowym, a całości dopełnia złocistobrązowa polewa ze śmietanki i cukru. Kiedy stężeje, posyp sernik prażonymi płatkami migdałów. W naszych przepisach znajdziesz wiele innych sposobów na serniki: w wersji z jagodami, po amerykańsku, z żelką kokosową, a nawet buraczkowy. Sprawdź je i wybierz spośród nich swój ulubiony.