Serniki pieczone - przepisy: pyszne, z piekarnika | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Serniki pieczone

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Sernik z jogurtów greckich
ratingratingratingratingrating

1613

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Prosty sernik z jogurtu greckiego jest ciastem, dla którego zawsze znajdzie się miejsce na stole...
Sernik Zebra
ratingratingratingratingrating

1682

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Znudził Ci się tradycyjny sernik, który można znaleźć ciągle w sklepach i na stołach podczas świą...
Sernik czekoladowy
ratingratingratingratingrating

776

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł...
Sernik z krówkami
ratingratingratingratingrating

1091

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami...
American cheesecake
ratingratingratingratingrating

613

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Sernik Oreo
ratingratingratingratingrating

423

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na punkcie ciemnych, kakaowych ciasteczek z jasnym, kremowym wnętrzem oszalał prawie cały świat...
Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

824

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Sernik Królewski
ratingratingratingratingrating

646

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta...
Sernik ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

448

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym d...
Ciasto z rabarbarem i budyniem
ratingratingratingratingrating

263

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jes...
Sernik
ratingratingratingratingrating

294

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowe...
Sernik kokosowy
ratingratingratingratingrating

258

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni –...
Seromakowiec
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Seromakowiec – unikalne połączenie smaków Seromakowiec to niezwykle smaczne ciasto, które bardzo...
Sernik na kruchym spodzie
ratingratingratingratingrating

212

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sernik na kruchym cieście: z rodzynkami czy bez? Ta sprawa potrafi wywołać długie, burzliwe dysku...
Sernik bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i oba...
Sernik świąteczny
ratingratingratingratingrating

149

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielka...
Sernik z masą kajmakową
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Z masą kajmakową dobrze zaznajomieni są wszyscy kucharze, których specjalnością są wielkanocne ma...
Sernik nowojorski
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna...
Sernik Izaura
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Sernik to ciasto zaliczane do kanonu tradycyjnych deserów, które spotkacie w wielu odmianach i we...
Sernik z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach...
Sernik w cieście kakaowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sernik jest deserem, który pojawia się w kuchniach w najróżniejszych wcieleniach, przez co bardzo...
Sernik z kokosem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sernik wiedeński znają wszyscy amatorzy eleganckich deserów. Japoński trafia do miłośników delika...
Sernik tarty
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Prawdopodobnie każdy miłośnik domowych słodkości posiada w swoim repertuarze przepis na ulubiony...
Sernik z karmelem i migdałami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Sernik z karmelem i migdałami brzmi jak pozycja z karty deserów renomowanej restauracji. Nie musi...
Sernik z budyniem
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach sta...
Sernik baskijski
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeżeli szukasz pomysłu na znakomity wypiek, sernik baskijski będzie strzałem w dziesiątkę. To pys...
Sernik królewski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniki pieczoneSerniki pieczone

Na ile sposobów można upiec sernik? Chyba nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Bywają serniki puszyste i delikatne, bywają też ciężkie i mocno zwarte, z twarogu i z serków homogenizowanych. Są takie, które piecze się tylko z sera, a także warianty czekoladowe, owocowe, na biszkoptach lub na herbatnikach. Czasem wystarczy oryginalna polewa, np. z solonego karmelu, żeby odmienić smak wypieku. Nawet te klasyczne i znane serniki mają wiele odmian. Na przykład sernik wiedeński, dobrze wyrośnięty, pieczony zazwyczaj w tortownicy. Ma przyjemny, pomarańczowy zapach i delikatnie słodki smak. Pasuje do niego polewa czekoladowa albo posypka z cukru pudru. Innym znanym sernikiem jest królewski, na kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Jego masa jest mocniej zbita niż w wersji wiedeńskiej, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale to właśnie są jego główne zalety. Doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Kruche ciasto, masa makowa i masa serowa – to z kolei seromak. Świetny wybór dla niezdecydowanych, łączy bowiem w sobie dwa pyszne smaki. Innym sposobem na wzbogacenie serowych ciast jest łączenie ich z karmelem lub kajmakiem. Twaróg jest lekko kwaskowaty, dlatego z mocno słodkim dodatkiem skomponuje się bardzo dobrze. Do takich serników pasuje także dodatek masła orzechowego z orzeszków arachidowych. Jest lekko słone, a użyte jako składnik słodkiego ciasta świetnie zrównoważy wszystkie smaki. Serniki to także dobry sposób na cukiernicze eksperymenty. Piękny kolor ciasta uzyskasz, jeśli zrobisz sernik z dynią i kurkumą – wypiek będzie wtedy intensywnie żółtopomarańczowy. Spróbuj także przepisu na sernik bananowy z karmelem i migdałami. Budyń śmietankowy w masie zostaje w nim zastąpiony bananowym, a całości dopełnia złocistobrązowa polewa ze śmietanki i cukru. Kiedy stężeje, posyp sernik prażonymi płatkami migdałów. W naszych przepisach znajdziesz wiele innych sposobów na serniki: w wersji z jagodami, po amerykańsku, z żelką kokosową, a nawet buraczkowy. Sprawdź je i wybierz spośród nich swój ulubiony.