"Sernik z rabarbarem"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 dekagramów

15 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

krem:

50 dekagramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

4 sztuki

wierzch:

1 kilogram

3 dekagramy

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, jajo oraz cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 2

W tym czasie przyrządzamy masę z rabarbaru. Rabarbar dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy go na 2 cm kawałeczki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut, aby kawałki zachowały swój kształt. Kiedy rabarbar zmięknie, dodajemy do niego cukier żelujący i jeszcze ok. 1 minuty gotujemy.

Krok 3

Następnie przygotowujemy masę serowa. Ser mielimy w maszynce. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, a później budyń i nadal ucierać, aż masa będzie gładka. Na końcu ubić pianę z 4 białek i dodać do sera. Lekko zamieszać.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę. Następnie na nie wykładamy masę serowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut.

Krok 5

Po upieczeniu na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy masę z rabarbaru.

Krok 6

Odstawiamy ciasto, aby rabarbar zastygł. SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Sernik z rabarbarem" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej