Ślimaki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

716 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

583 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

10 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pół szklanki ciepłego mleka zmieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i  drożdżami.

Krok 2

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Mąkę przesiać do miski, dodać, cukier, cukier waniliowy, jaja, Kasia, sól, pozostałe ciepłe mleko i zaczyn.

Krok 4

Wyrobić ciasto by odchodziło od ręki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Krok 5

Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko podsypać mąką, rozwałkować  na placek około 0,5 cm.

Krok 6

Placek posmarować miodem  posypać brązowym cukrem i rodzynkami.

Krok 7

Zwinąć w rulon. Ciąć na plastry.

Krok 8

Zawijasy układać na papierze do pieczenia w odległości jeden od drugiego, ponieważ jeszcze urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 9

Gdy wyrosną piec w temperaturze 180 stopni około 20 -30 minut.

Krok 10

Można ciepłe ciastka posmarować wodą wymieszana z cukrem pudrem pół na pół, zyskają aksamitne wykończenie.

Tagi:
6

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Juskiewicz

    Kazimiera Juskiewicz

    zapomniano o dpodaniu drozdzy w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • koshanti koshanti

    koshanti koshanti

    jakim cudem z tych składników udaje się wam wyrobić ciasto, które odchodzi od ręki? Ja musiałam dorzucić jeszcze sporo mąki. Gdzie zatem popełniłam błąd?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    uwielbiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek

    Są pyszne. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Jagodzinska

    Justyna Jagodzinska

    Polecam, właśnie upiekłam . są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ślimaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również