Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

388 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 mililitrów

4 sztuki

500 gramów

150 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 szczypta

nadzienie:

375 gramów

4 sztuki

300 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W podgrzanym, ciepłym mleku kokosowym rozpuść drożdże, szczyptę soli, łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 2

Do pracującego zaczynu dodaj żółtka, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny.

Krok 3

Do miski z mąką dodaj żółtka, skórkę z cytryny, wlej roztopioną Kasię oraz gotowy zaczyn. Całość wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Krok 4

Gotowe ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą dokładnie mieszając.

Krok 6

Z wyrośniętego ciasta urwij mały kęs. Ułóż na desce podsypanej mąką i rozwałkuj. W środek placka o średnicy ok. 10 cm włóż łyżkę farszu, a brzegi placka połącz ze sobą tworząc sakiewkę. Wokół brzegów sakwy zawiń pasek z folii aluminiowej.

Krok 7

Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (około 60 minut).

3

Opinie o przepisie

  • Ivona Załanowska

    Ivona Załanowska

    Brak przepisu na farsz. Jeżeli niedoświadczona osoba chciałaby skorzystać z tego przepisu, to może mieć spore trudności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena sosnowa

    bozena sosnowa

    beznadziejny przepis punkt 5 przeczy punktowi 4 ,brak przepisu na farsz,beznadzieja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • patrycja Adamczyk

    patrycja Adamczyk

    proszę podać przepis na farsz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej