Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

393 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 mililitrów

150 gramów

4 sztuki

500 gramów

150 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 szczypta

nadzienie:

375 gramów

4 sztuki

300 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W podgrzanym, ciepłym mleku kokosowym rozpuść drożdże, szczyptę soli, łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 2

Do pracującego zaczynu dodaj żółtka, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny.

Krok 3

Do miski z mąką dodaj żółtka, skórkę z cytryny, wlej roztopioną Kasię oraz gotowy zaczyn. Całość wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

Krok 4

Gotowe ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą dokładnie mieszając.

Krok 6

Z wyrośniętego ciasta urwij mały kęs. Ułóż na desce podsypanej mąką i rozwałkuj. W środek placka o średnicy ok. 10 cm włóż łyżkę farszu, a brzegi placka połącz ze sobą tworząc sakiewkę. Wokół brzegów sakwy zawiń pasek z folii aluminiowej.

Krok 7

Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (około 60 minut).

3

Opinie o przepisie

  • Ivona Załanowska

    Ivona Załanowska , 10.12.2017

    Brak przepisu na farsz. Jeżeli niedoświadczona osoba chciałaby skorzystać z tego przepisu, to może mieć spore trudności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena sosnowa

    bozena sosnowa , 03.03.2017

    beznadziejny przepis punkt 5 przeczy punktowi 4 ,brak przepisu na farsz,beznadzieja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • patrycja Adamczyk

    patrycja Adamczyk , 09.12.2016

    proszę podać przepis na farsz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kruche różyczki
czas przygotowania
115 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej