Smażone śledzie w sosie winegret przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone śledzie w sosie winegret

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

7 łyżek

60 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

0.5 szklanki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie dokładnie umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny i posól.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim śledzie uprzednio lekko obtoczone w mące.

Krok 3

Gotowe śledzie układaj na dużym półmisku i polej pozostałym tłuszczem.

Krok 4

Obierz cebulę i umyj. Pokrój w bardzo drobną kostkę. Boczek pokrój również w kostkę, odsącz paprykę. Natkę pietruszki umyj i połowę posiekaj.

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek z cebulą, zalej winem i 0,5 szklanki wody. Całość podgrzej i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

Krok 6

Dodaj posiekaną natkę i marynowaną paprykę. Śledzie polej przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny. Całość dekoruj natką pietruszki i podawaj na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone śledzie w sosie winegret - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone bataty
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej