
Składniki
2 sztuki
7 łyżek
60 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
0.5 szklanki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie dokładnie umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny i posól.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim śledzie uprzednio lekko obtoczone w mące.
Krok 3
Gotowe śledzie układaj na dużym półmisku i polej pozostałym tłuszczem.
Krok 4
Obierz cebulę i umyj. Pokrój w bardzo drobną kostkę. Boczek pokrój również w kostkę, odsącz paprykę. Natkę pietruszki umyj i połowę posiekaj.
Krok 5
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek z cebulą, zalej winem i 0,5 szklanki wody. Całość podgrzej i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.
Krok 6
Dodaj posiekaną natkę i marynowaną paprykę. Śledzie polej przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny. Całość dekoruj natką pietruszki i podawaj na zimno.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej