
Składniki
4 sztuki
8 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 garść
1 opakowanie
4 łyżki
0.5 łyżki
0.5 sztuki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na godzinę. Grilluj ok. 15-20 minut.
Krok 2
Ogórki, pomidory, cebulę pokrój w dowolny sposób. Dodaj oliwki, ser grecki pokrojony w kostkę. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość oprósz oregano. Udekoruj listkami natki.
Krok 3
Podawaj z sosem cheddar Hellmann's.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Cheddar
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z grilla
Soczysty kurczak z grilla to potrawa pełna aromatu i smaku. Jeśli chcesz urozmaicić swoje popisowe menu – jesteś w dobrym miejscu. Kurczak podany z różnymi dodatkami sprawdzi się jako smaczny obiad lub ciepła kolacja, a wykonasz go z zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na kilka minut, aby aromaty się przeniknęły. Jeśli chcesz, żeby danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę papryczki chili. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę startego imbiru. Zamarynowanego w paście kurczaka wyjmij z lodówki i oprósz ulubionymi ziołami. Następnie grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie lub specjalnej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Danie jest już gotowe! Soczystego kurczaka z grilla podawaj pokrojonego w paski, z sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych i oliwą. Udekoruj talerz gałązkami świeżego tymianku lub posyp posiekaną natką pietruszki. Zaserwuj danie z samodzielnie wykonanym pesto pomidorowym lub hummusem z bazylią.
























