Soczysta pierś z kurczaka z grilla – z marynatą | Przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

4 łyżki

0.5 łyżki

0.5 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj olej, wymieszaj i pozostaw na godzinę. Grilluj ok. 15-20 minut.​

Krok 2

Ogórki, pomidory, cebulę pokrój w dowolny sposób. Dodaj oliwki, ser grecki pokrojony w kostkę. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość oprósz oregano.​ Udekoruj listkami natki.​

Krok 3

Podawaj z sosem cheddar Hellmann's​.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z grilla Soczysty kurczak z grilla

Soczysty kurczak z grilla to potrawa pełna aromatu i smaku. Jeśli chcesz urozmaicić swoje popisowe menu – jesteś w dobrym miejscu. Kurczak podany z różnymi dodatkami sprawdzi się jako smaczny obiad lub ciepła kolacja, a wykonasz go z zaledwie kilku składników. Na początek zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na kilka minut, aby aromaty się przeniknęły. Jeśli chcesz, żeby danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę papryczki chili. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę startego imbiru. Zamarynowanego w paście kurczaka wyjmij z lodówki i oprósz ulubionymi ziołami. Następnie grilluj mięso na rozgrzanym ruszcie lub specjalnej patelni, uważając, żeby się nie przypaliło. Danie jest już gotowe! Soczystego kurczaka z grilla podawaj pokrojonego w paski, z sałatką ze świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych i oliwą. Udekoruj talerz gałązkami świeżego tymianku lub posyp posiekaną natką pietruszki. Zaserwuj danie z samodzielnie wykonanym pesto pomidorowym lub hummusem z bazylią.