
Składniki
2 sztuki
1 szklanka
50 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki i masła zrób jasna zasmażkę.
Krok 2
Następnie rozprowadź ją bulionem Knorr, zagotuj i schłodź.
Krok 3
Sos rozprowadź żółtkami i ucieraj. Dodaj oliwę i dalej ucieraj. Dopraw.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos majonezowy z zasmażką
Smaczny i kremowy sos majonezowy z zasmażką – wykorzystaj go do sałatek, surówek, pieczonego mięsa podawanego na zimno lub do wędlin. To również dobry dodatek do kanapek lub domowych burgerów. Na początek zrób jasną zasmażkę, a następnie rozprowadź ją razem z bulionem, zagotuj i odstaw do schłodzenia. Dodaj żółtka i ucieraj, a potem oliwę, i znów ucieraj. Dopraw do smaku wedle uznania, na przykład bazylią, oregano, rozmarynem lub pieprzem cayenne. Ewentualnie dodaj także posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Sos nabiera głębszego smaku za sprawą bulionu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco go urozmaicić – jeśli chcesz, by nabrał większej wyrazistości i ostrości, dołącz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos majonezowy z zasmażką podawaj w osobnej niewielkiej miseczce lub bezpośrednio z serwowaną potrawą. Do dekoracji wykorzystaj natkę pietruszki lub gałązkę rozmarynu. Sprawdź nasz przepis na smaczny sos majonezowy z zasmażką i twórz własne kombinacje smakowe – koniecznie podziel się nimi w komentarzu.