Spaghetti z sosem z pieczonej papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

0

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki skrop oliwą i piecz w piekarniku do 220°C, około 35 minut. Następnie obierz i wydrąż. Pokrój na małe kawałki.

Krok 2

W rondlu na margarynie zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj paprykę i smaż chwilę razem.

Krok 3

Przygotuj bulion – wlej 250 ml wody i dodaj kostkę rosołową. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę i zmiksuj.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Następnie wyłóż na talerze, polej przygotowanym sosem, posyp startym serem i udekoruj listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre przyprawy, dodaj do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej