Strudel jabłkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

608 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

954 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

50 gramów

strudel:

1 kilogram

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

50 gramów

35 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

sos waniliowy:

250 mililitrów

250 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przygotowania ciasta: Z rolki rozmrożonego ciasta philo weź jeden płat – resztę ciasta przykryj lnianą ściereczką.

Krok 2

Płaty ciasta posmaruj roztopioną Kasią i posyp po wierzchu cukrem.

Krok 3

Sposób przygotowania strudla: Migdały upraż w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Rodzynki zalej rumem i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, pokrój w grube 1-2 cm kawałki.

Krok 4

Na patelni skarmelizuj połowę cukru – wysyp cukier na zimną patelnię, następnie gdy cukier zacznie przybierać brązowy kolor, dodaj połowę jabłek i smaż je ciągle mieszając. Po chwili dodaj Kasię oraz rum z rodzynek i sok z cytryny. Jabłka smaż jeszcze przez chwilę aby doszły w środku. Przełóż do miski. Tak samo zrób z pozostała połowa jabłek. Do gotowych jabłek dodaj rodzynki, migdały, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą.

Krok 5

Na brzeg przygotowanego płatu ciasta philo (posmarowanego roztopioną Kasią oraz posypanego cukrem) nałóż odpowiednią ilość jabłek. Całość zroluj ściśle formując kształtną roladę. Czynność powtórz z drugą roladą.

Krok 6

Każdą roladę ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj z wierzchu pozostałą częścią Kasi. Piecz w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez około 20- 30 minut do momentu, aż strudel nabierze złotego koloru. Po tym czasie roladę wyjmij z piekarnika odstaw do wystudzenia. Tuz przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Krok 7

Sposób przygotowania Sosu Waniliowego: Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyciśnij, zeskrob dokładnie miąższ, wszytko razem włóż do garnka ze śmietaną i mlekiem, zagotuj. W misce, w kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z cukrem. Powoli cały czas ucierając wlewaj do jajek gorący płyn z wanilią. Miksuj aż sos zacznie gęstnieć.Przelej do sosjerki. Strudel podawaj z sosem waniliowym i/lub lodami waniliowymi Carte d’ore .

11

Opinie o przepisie

  • Halina Nowak

    Halina Nowak

    ja także spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Jesionka

    Wiesława Jesionka

    strudel mojej mamy był najlepszy..........ten robi się szybko wypróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bartel

    Andrzej Bartel

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dwo

    Małgorzata Dwo

    Smak dzieciństwa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor

    Juz pieklam kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zofia, dokładnie tak! Koniecznie go wypróbuj :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor

    Robi sie go szybko i jest bardzo smaczny??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Caroline Meisen

    Caroline Meisen

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Pilar

    Michał Pilar

    Magdalena Mar Pi.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elisabeth Britten

    Elisabeth Britten

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strudel jabłkowyStrudel jabłkowy

Strudel jabłkowy, czyli rodzaj jabłkowej rolady z ciasta philo, to pyszny wypiek, szczególnie popularny w Austrii. Do jego przygotowania użyj gotowych płatów ciasta philo, o charakterystycznych, bardzo cienkich warstwach, znanego przede wszystkim jako jeden ze składników baklawy. Przyrządza się je z mąki, wody i oliwy, wielokrotnie wałkując kolejne warstwy. Ciasto posyp cukrem, a na jego brzegi nakładaj nadzienie. Przygotujesz je z karmelizowanych kawałków jabłek, rodzynków nasączonych rumem (możesz zastąpić go sokiem jabłkowym, ewentualnie użyć nieco aromatu rumowego), prażonych, chrupiących migdałów i skórki z cytryny. Ostrożnie zwiń strudel, dokładnie go dociskając, by nadzienie było zwarte i ponakłuwaj wierzch ciasta. Piecz do momentu, aż zyska złocisty kolor. Strudel jabłkowy podawaj z domowym sosem waniliowym, który przygotujesz na bazie jajek i śmietanki. Polej nim jeszcze ciepły strudel i podawaj z porcją lodów. Upiecz go i przekonaj się, jak doskonale pasują do siebie wszystkie składniki!