Strudel jabłkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

610 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

955 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

strudel:

1 kilogram

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

50 gramów

35 gramów

75 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

sos waniliowy:

250 mililitrów

250 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przygotowania ciasta: Z rolki rozmrożonego ciasta philo weź jeden płat – resztę ciasta przykryj lnianą ściereczką.

Krok 2

Płaty ciasta posmaruj roztopioną Kasią i posyp po wierzchu cukrem.

Krok 3

Sposób przygotowania strudla: Migdały upraż w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Rodzynki zalej rumem i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, pokrój w grube 1-2 cm kawałki.

Krok 4

Na patelni skarmelizuj połowę cukru – wysyp cukier na zimną patelnię, następnie gdy cukier zacznie przybierać brązowy kolor, dodaj połowę jabłek i smaż je ciągle mieszając. Po chwili dodaj Kasię oraz rum z rodzynek i sok z cytryny. Jabłka smaż jeszcze przez chwilę aby doszły w środku. Przełóż do miski. Tak samo zrób z pozostała połowa jabłek. Do gotowych jabłek dodaj rodzynki, migdały, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą.

Krok 5

Na brzeg przygotowanego płatu ciasta philo (posmarowanego roztopioną Kasią oraz posypanego cukrem) nałóż odpowiednią ilość jabłek. Całość zroluj ściśle formując kształtną roladę. Czynność powtórz z drugą roladą.

Krok 6

Każdą roladę ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj z wierzchu pozostałą częścią Kasi. Piecz w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez około 20- 30 minut do momentu, aż strudel nabierze złotego koloru. Po tym czasie roladę wyjmij z piekarnika odstaw do wystudzenia. Tuz przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Krok 7

Sposób przygotowania Sosu Waniliowego: Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyciśnij, zeskrob dokładnie miąższ, wszytko razem włóż do garnka ze śmietaną i mlekiem, zagotuj. W misce, w kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z cukrem. Powoli cały czas ucierając wlewaj do jajek gorący płyn z wanilią. Miksuj aż sos zacznie gęstnieć.Przelej do sosjerki. Strudel podawaj z sosem waniliowym i/lub lodami waniliowymi Carte d’ore .

11

Opinie o przepisie

  • Halina Nowak

    Halina Nowak , 26.09.2016

    ja także spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Jesionka

    Wiesława Jesionka , 26.09.2016

    strudel mojej mamy był najlepszy..........ten robi się szybko wypróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bartel

    Andrzej Bartel , 12.09.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dwo

    Małgorzata Dwo , 04.09.2016

    Smak dzieciństwa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 03.09.2016

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor , 21.05.2016

    Juz pieklam kilka razy pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.05.2016

    Zofia, dokładnie tak! Koniecznie go wypróbuj :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor , 21.05.2016

    Robi sie go szybko i jest bardzo smaczny??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Caroline Meisen

    Caroline Meisen , 07.05.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Pilar

    Michał Pilar , 06.05.2016

    Magdalena Mar Pi.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elisabeth Britten

    Elisabeth Britten , 06.05.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel jabłkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Skubaniec z jabłkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strudel jabłkowyStrudel jabłkowy

Strudel jabłkowy, czyli rodzaj jabłkowej rolady z ciasta philo, to pyszny wypiek, szczególnie popularny w Austrii. Do jego przygotowania użyj gotowych płatów ciasta philo, o charakterystycznych, bardzo cienkich warstwach, znanego przede wszystkim jako jeden ze składników baklawy. Przyrządza się je z mąki, wody i oliwy, wielokrotnie wałkując kolejne warstwy. Ciasto posyp cukrem, a na jego brzegi nakładaj nadzienie. Przygotujesz je z karmelizowanych kawałków jabłek, rodzynków nasączonych rumem (możesz zastąpić go sokiem jabłkowym, ewentualnie użyć nieco aromatu rumowego), prażonych, chrupiących migdałów i skórki z cytryny. Ostrożnie zwiń strudel, dokładnie go dociskając, by nadzienie było zwarte i ponakłuwaj wierzch ciasta. Piecz do momentu, aż zyska złocisty kolor. Strudel jabłkowy podawaj z domowym sosem waniliowym, który przygotujesz na bazie jajek i śmietanki. Polej nim jeszcze ciepły strudel i podawaj z porcją lodów. Upiecz go i przekonaj się, jak doskonale pasują do siebie wszystkie składniki!