Szachownica

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

3 łyżki

3 łyżki

0.5 opakowania

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

masa serowa:

1.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 opakowanie

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, dżemem, mąką, kakao i sodą. Miksować, pomału wlewać mleko i dalej zmiksować na jednolitą masę.

Krok 2

Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Upiec.

Krok 3

SER: ser zmielić i zmiksować z pozostałymi składnikami, na koniec połączyć z ubitymi białkami.

Krok 4

Placek przekroić wzdłuż na 9 pasków.

Krok 5

Ułożyć w formie (blaszce) 4 paski ciasta i 5 pasków sera-na przemian.

Krok 6

Drugą warstwę układać odwrotnie. Piec ok. 1 godz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej