Ziemniaki faszerowane mięsem
i pomidorami
łatwe
7343 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.

Krok 6
Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Krok 5
Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

Krok 4
Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.

Krok 2
Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.

Krok 3
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.


Dobra rada:
Zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki faszerowane mięsem
Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyle, ile tradycyjny obiad. Poznawanie nowych receptur nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem i poświęceniem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny sposób na serwowanie ulubionych produktów w nowej wersji.
Dla kogo?
Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupełnie nowy przepis na faszerowane ziemniaki z mięsem! Od czego zacząć? Ziemniaki ugotuj w całości w mundurkach, uważając, żeby nie było zbyt miękkie. W tym czasie przygotuj farsz. Z tą potrawą sprytnie rozplanujesz czas spędzony w kuchni.
Na jaką okazję?
Danie z faszerowanymi ziemniakami bazuje na produktach, które są powszechnie znane i lubiane, więc sprawdzą się zawsze wtedy, gdy przy stole zasiadają osoby o różnych upodobaniach kulinarnych. Na patelni podsmaż mięso mielone do faszerowanych ziemniaków – możesz wybrać dowolny rodzaj – razem z cebulą. Dodaj sos oraz pomidory z puszki, razem z sokiem. Teraz miąższ z wydrążonych ziemniaków wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż. Wymieszaj dokładnie składniki, aby przygotować farsz do pieczonych ziemniaków z mięsem mielonym.
Czy wiesz, że?
Farsz ziemniaków faszerowanych mięsem powinien mieć bardzo zwartą konsystencję, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Przełóż go do łódeczek z ziemniaków, posyp na wierzchu startym serem i zostaw w piekarniku na 10 minut. Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym podawaj na gorąco.
Dla urozmaicenia:
Do ziemniaków faszerowanych mięsem mielonym możesz serwować sałatę ze świeżymi pomidorami – idealnie uzupełni smak dania i będzie nutką świeżości.