Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

heart
1316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

842 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

100 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupin i dokładnie rozetrzyj na miazgę. Tagliatelle ugotuj w stylu al dente – według zaleceń producenta

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cebulę w kosteczkę, zetrzyj ser na tarce.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Udka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr, która nada potrawie soczystości oraz aromatu. Mięso obsmaż na patelni lub grillu, odłóż na bok.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, podlej ją białym winem, dodaj na powrót kurczaka, włóż roztarty czosnek i całość gotuj, aż wino odparuje o połowę.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron, natkę pietruszki, szczyptę ostrej papryki, ser parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, makaron dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu można dodać np. zielony, mrożony groszek lub przekrojone na pół pomidorki. Z nimi danie na pewno będzie bardziej atrakcyjne.

3

Opinie o przepisie

  • wikabogo123

    wikabogo123 , 25.07.2024

    super polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czosnek

    Czosnek , 10.04.2022

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sipa

    Anna Sipa , 27.11.2020

    było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiemTagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem

Czosnek w naszej kuchni obecny jest w wielu potrawach. Nie tylko Polacy kochają to warzywo. Włoskie potrawy również nie mogą obyć się bez aromatycznego czosnku, który doskonale uzupełnia smak tagliatelle z grillowanym kurczakiem. Sos czosnkowy kojarzysz zapewne z ostrym zapachem. Nasza propozycja to delikatny, kremowy sos, którego sekretem jest pieczony czosnek. Wysoka temperatura zachowuje aromat warzywa, a jednocześnie łagodzi jego smak. Możesz być pewien, że czosnkowy zapach nie zdominuje dania, a jedynie podkreśli jego charakter.

Dla kogo?

Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem to propozycja dla każdego wielbiciela makaronu i kremowych sosów.

Na jaką okazję?

Nasz przepis na tagliatelle z grillowanym kurczakiem doskonale sprawdzi się podczas obiadu. Nie zapominaj o nim, organizując przyjęcie. Będzie oryginalnym akcentem menu imprezowego. 

Czy wiesz, że?

Tagliatelle, znane w Polsce jako wstążki, to tradycyjny włoski makaron, którego wzorzec znajdziecie w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii. W 1972 roku wykonano model ze złota – ma on obrazować, jak powinien wyglądać oryginalny włoski makaron.

Dla urozmaicenia:

Włoskiego charakteru potrawie dodadzą świeże liście bazylii ułożone na makaronie tuż przed jego podaniem.