Tort czekoladowy z kremem kawowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
2957 osób zapisało

Składniki
ciasto:
150 gramów
170 gramów
100 gramów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
poncz:
1 łyżka
1 łyżka
50 mililitrów
masa kawowa:
250 gramów
250 mililitrów
10 gramów
60 gramów
20 gramów
masa śmietankowa (do dekoracji):
100 mililitrów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.

Krok 2
Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.

Krok 3
Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.

Krok 4
Przygotuj masę kawową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Jeden blat ciasta skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę kawową i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem. Pozostałą masą posmaruj tort z wierzchu i po bokach.

Krok 6
Przygotuj śmietanę do dekoracji ubijając ją mikserem. Wyciśnij ją na wierzch tortu za pomocą rękawa cukierniczego np. w postaci rozetek. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.


Dobra rada:
Przygotowując bitą śmietanę, najlepiej ubijać dobrze schłodzoną kremówkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy z kremem kawowym
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, imieniny, ważne rocznice czy śluby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ciasta te przygotowywać także na co dzień, co szczególnie ucieszy smakoszy domowych łakoci. Jeśli lubicie kawowe desery, spróbujcie naszego przepisu na tort czekoladowy z kremem kawowym. To ciasto nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wykwintne, dlatego też doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, wymagającej odpowiedniej oprawy kulinarnej.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika tortów oraz czekoladowo – kawowych smaków.
Na jaką okazję?
Tort czekoladowy to idealny pomysł na każde eleganckie przyjęcie. Trudno wyobrazić sobie bez niego urodziny, imieniny albo rocznicę ślubu.
Czy wiesz, że?
Jednym z najbardziej znanych tortów na świecie jest tort Pavlova. Ten australijski deser przygotowuje się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce Annie Pawłowej, na której cześć przygotowano ten tort w Perth w 1926 lub 1929 roku.
Dla urozmaicenia:
Czekoladowy tort z kremem kawowym udekorujcie bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Będzie estetycznie i pysznie.