Tort czekoladowo-kawowy: z mascarpone i kremem | Przepisy.pl pixel

Tort czekoladowy z kremem kawowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

165

heart
1394 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2957 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

170 gramów

100 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

poncz:

1 łyżka

1 łyżka

50 mililitrów

masa kawowa:

250 gramów

250 mililitrów

10 gramów

60 gramów

20 gramów

masa śmietankowa (do dekoracji):

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę kawową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 4

Krok 5

Jeden blat ciasta skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę kawową i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem. Pozostałą masą posmaruj tort z wierzchu i po bokach.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 5

Krok 6

Przygotuj śmietanę do dekoracji ubijając ją mikserem. Wyciśnij ją na wierzch tortu za pomocą rękawa cukierniczego np. w postaci rozetek. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując bitą śmietanę, najlepiej ubijać dobrze schłodzoną kremówkę.

3

Opinie o przepisie

  • Maria Wojewoda

    Maria Wojewoda , 31.01.2021

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 13.07.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leonia Krynicka

    Leonia Krynicka , 23.05.2020

    W przepisie nie ma dodanej sody

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort piniata
czas przygotowania
105 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowy z kremem kawowymTort czekoladowy z kremem kawowym

Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, imieniny, ważne rocznice czy śluby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ciasta te przygotowywać także na co dzień, co szczególnie ucieszy smakoszy domowych łakoci. Jeśli lubicie kawowe desery, spróbujcie naszego przepisu na tort czekoladowy z kremem kawowym. To ciasto nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wykwintne, dlatego też doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, wymagającej odpowiedniej oprawy kulinarnej.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika tortów oraz czekoladowo – kawowych smaków.

Na jaką okazję?

Tort czekoladowy to idealny pomysł na każde eleganckie przyjęcie. Trudno wyobrazić sobie bez niego urodziny, imieniny albo rocznicę ślubu.

Czy wiesz, że?

Jednym z najbardziej znanych tortów na świecie jest tort Pavlova. Ten australijski deser przygotowuje się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce Annie Pawłowej, na której cześć przygotowano ten tort w Perth w 1926 lub 1929 roku.

Dla urozmaicenia:

Czekoladowy tort z kremem kawowym udekorujcie bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Będzie estetycznie i pysznie.