
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
75 gramów
100 mililitrów
8 sztuk
25 gramów
200 gramów
50 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztop masło w rondelku na małym ogniu. Następnie wymieszaj je w dużej misce z pokruszonymi herbatnikami i cynamonem.
Krok 2
Przygotuj formę do pieczenia o bokach około 20 cm i wyłóż ją pergaminem.
Krok 3
Włóż mieszankę do formy, a następnie wstaw ją do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Nałóż lody waniliowe Carte d'Or na ciasto z herbatników. Następnie ponownie włóż całość do zamrażarki na 20 minut.
Krok 5
Na lodach ułóż plasterki owoców. Borówki amerykańskie umieść w środku placka.
Krok 6
Podgrzej dżem morelowy na małej patelni i posmaruj nim placek. Deser udekoruj bitą śmietaną. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dobra rada:
Okazja: Słodkie chwile orzeźwienia
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej